Lax i röd currysås

IMG_3589

Antingen köper du färdig röd currypaste och får ett ganska gott resultat  – eller så gör du egen currypaste och når fantastiska smakhöjder:) Det är egentligen ganska lätt att göra sin egen currypaste, tricket är att få tag på alla ingredienser men även det är ganska lätt nuförtiden. Gör en stor sats, frys in det du inte använder direkt så kan du med mycket små medel snabbt trolla fram en delikat måltid vid andra tillfällen. Här är det ugnsbakad lax som draperats i den lena såsen och serverats med ris och broccoli – enkelt men såå gott! 

Diabetikern hoppar över riset och tar eventuellt quinoa, dinkel eller durra i stället. IMG_3590

Receptet på den röda currypasten publicerades för ett tag sedan så du finner den i eget inlägg – sök i sökrutan uppe till höger på just röd curry. Använder du färdigköpt currypaste är det speciellt bra att komplettera med ingefära, vitlök, schalottenlök, citrongräs, limeblad och koriander eftersom den ofta har en plattare smakpalett med mer hetta och sälta än aromatiska noter.

Du behöver för 4 personer: 

4 bitar laxIMG_4168

pepparblandning eller någon annan god kryddblandning att krydda laxen med

olja eller smör till ugnsformen

4-6 msk currypaste beroende på styrka och smakIMG_4169

2 burkar kokosmjölk

kokosolja eller annan olja till stekning

ev. extra riven ingefära

några limeblad

1-2 stjälkar citrongräs

ev. vitlök och schalottenlök, skalad och hackadIMG_3589

gärna koriander till servering

ris och broccoli till servering

lime eller citron

Gör så här: 

Koka riset enligt anvisningar på förpackningen. Förbered broccolin genom att skala och skiva stammen (den är väldigt god och söt och ska absolut inte slängas) och dela huvudet i mindre knippen.

Fräs currypasten i oljan på medelhög värme. Om du använder färdigköpt currypaste börjar du med att fräsa lök och vitlök på medellåg värme så den blir mjuk utan att ta färg och fortsätter därefter med currypasten, ingefäran, citrongräs som du bankat på eller skurit riktigt tunt samt limebladen. Häll på kokosmjölken, låt stå och puttra och rör om då och då. Smaka av ifall du behöver mer hetta, mer salt mer av något? Kanske lite pressad lime eller citron?

Under tiden som såsen småputtrar ställer du in laxen i ugnen efter att ha lagt den i en smord ugnsfast form och eventuellt ha kryddat den. Stek laxen till en innertemperatur på 40-42 grader i 170 graders ugn eller lite lägre temperatur. Koka även broccolin under tiden.

Lägg upp laxen på tallrikar med ris bredvid. Jag lägger först riset i en kaffekopp, pressar till och vänder upp den på faten så det blir en liten ristimbal. Häll sås över laxen och lägg på broccoli. Toppa eventuellt med koriander och servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera