Räkor i röd thaicurry

IMG_3592

Här är en variant på rätten som publicerades förra veckan, denna gång med tigerräkor eller scampi alternativt vanliga räkor. Antingen köper du färdig röd currypaste och får ett ganska gott resultat  – eller så gör du egen currypaste och når fantastiska smakhöjder:) Det är egentligen ganska lätt att göra sin egen currypaste, tricket är att få tag på alla ingredienser men även det är ganska lätt nuförtiden. Gör en stor sats, frys in det du inte använder direkt så kan du med mycket små medel snabbt trolla fram en delikat måltid vid andra tillfällen. Räkorna läggs strax innan servering i den lena såsen och serveras med ris och broccoli – enkelt men såå gott! Den här rätten passar lika bra till vardags som till fest och ger dig massa tid över för annat. 

Diabetikern hoppar över riset eller tar möjligtvis råris alternativt quinoa, kokt dinkel eller durra. IMG_3591

Receptet på den röda currypasten finner du i eget inlägg – sök i sökrutan uppe till höger på just röd curry. Använder du färdigköpt currypaste är det speciellt bra att komplettera med ingefära, vitlök, schalottenlök, citrongräs, limeblad och koriander eftersom den ofta har en plattare smakpalett med mer hetta och sälta än aromatiska noter.

Du behöver för 4 personer: 

ca 500 gram räkor, tigerräkor eller scampi (hållbarhetsmärkt såklart)
IMG_4168

4-6 msk currypaste beroende på styrka och smakIMG_4169

2 burkar kokosmjölk

kokosolja eller annan olja till stekning

ev. extra riven ingefära

några limeblad

1-2 stjälkar citrongräs

ev. vitlök och schalottenlök, skalad och hackadIMG_3594

gärna koriander till servering

ris och broccoli till servering

lime eller citron

Gör så här: 

Koka riset enligt anvisningar på förpackningen. Förbered broccolin genom att skala och skiva stammen (den är väldigt god och söt och ska absolut inte slängas) och dela huvudet i mindre knippen.

Fräs currypasten i oljan på medelhög värme. Om du använder färdigköpt currypaste börjar du med att fräsa lök och vitlök på medellåg värme så den blir mjuk utan att ta färg och fortsätter därefter med currypasten, ingefäran, citrongräs som du bankat på eller skurit riktigt tunt samt limebladen. Häll på kokosmjölken, låt stå och puttra och rör om då och då. Smaka av ifall du behöver mer hetta, mer salt mer av något? Kanske lite pressad lime eller citron? Koka broccolin under tiden som såsen puttrar ihop och riset kokar.

När det nästan är dags att servera och riset samt broccolin är klara lägger du i räkorna. Använder du råa räkor ska de ändra färg och bli rosa, annars behöver de bara snabbt värmas en aning. Om räkorna ligger och värms för länge i såsen blir de torra och tråkiga.

Lägg gärna riset i en kaffekopp, pressa till och vänd upp koppen på faten så det blir en liten ristimbal. Häll sås över eller runtom/bredvid och lägg på broccoli. Toppa eventuellt med koriander och servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera