Pasta med tonfisksås & torkade oliver

IMG_3639

En snabblagad mustig pastasås på tonfisk, zuccchini och tomat kryddad med örter och en aning chili som sedan toppas med torkade oliver för extra umamiumpf – en favorit i vårt kök. 

Jag har också använt inlagd röd paprika vi haft med oss hem från Spanien, om du hittar det är det gott och ger fyllighet annars kan du utesluta eller ta färsk paprika om du gillar det. Picard har god fryst grillad paprika man skulle kunna ha i om man inte orkar grilla själv.

Du behöver för ca 4 personer: IMG_3637

3 vitlöksklyftor, skalade och hackade

3 schalottenlökar eller 1 gul lök, skalade och hackade

1 liten zucchini, tvättad och skuren i bitar

1-2 burkar tonfisk av god kvalitet

ev. inlagd röd paprika

1/2 – 1 röd chili, tvättad och hackad

färska örter – jag tog rosmarin, timjan och slätbladig persiljaIMG_3638

2 burkar hackade tomater av god kvalitet

2 msk tomatpuré

1 tsk socker, gärna råsocker eller kokossocker (italienskt husmorstrick när man gör tomatsås)

olivolja till stekning

ev. 1 buljongtärning men det brukar bli ganska bra fyllighet IMG_3639på såsen ändå

1 burk urkärnade svarta oliver

salt och peppar

pasta efter tillgång och smak, beräkna 100 gram per person

Gör så här: 

Fräs lök och vitlök på medellåg värme i oljan så den blir mjuk utan att ta färg. Tillsätt hälften av zucchinin och spara resten till senare så du får lite tuggmotstånd på en del av den. Tillsätt även chili och örter. Häll på de IMG_3640hackade tomaterna och tillsätt även tomatpurén samt sockret för att ge din tomatsås fyllighet på italienskt vis. Tillsätt eventuellt buljong om du vill. Lägg i tonfisken, peppra och salta, rör runt och låt puttra medan du kokar pastan al dente och tar dig an oliverna.

Låt oliverna rinna av i ett durkslag – ju längre tid i förväg du gör det desto bättre. Lägg de ganska torra oliverna på dubbel- eller trippelvikt hushållspapper på en tålig tallrik och ställ in i mikron. Kör på full värme i 2-3 minuter i taget tills oliverna blivit torra men inte brända. Ta det försiktigt mot slutet för det blir inte gott när de bränts, upptäckte jag den hårda vägen:) Smula oliverna ner i en skål eller smula dem direkt över portionerna. Oliverna får en underbar koncentrerad smak full av umami och passar att strö över många rätter.

Blanda den avrunna nykokta pastan med såsen, strö smulade torkade oliver över och servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera