Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Eggs Halloween

 

IMG_4246

Här är ytterligare ett bra sätt att använda pumpan till nya kulinariska upplevelser. Pumpan  i form av en len underbar kräm, mousse eller puré beroende på vilketIMG_4242 epitet man föredrar toppar pocherade ägg på spenatbotten. Det lösa ägget blandar sig med övriga smaker till en njutningsfull smaksymfoni. 

Om du vill kan du lägga en skiva rostat eller stekt bröd i botten innan du toppar upp med spenat, pocherat ägg och pumpapuré. Jag kom på efteråt att det nog skulle vara gott med lite curry i pumpapurén – det prövar vi nästa gång!

Du behöver för 4 personer: 

500 gram pumpakött, rostat i ugnenIMG_4243

ca 25 gram smör

1-2 schalottenlökar, skalade och hackade

lite pressad citron

salt och peppar, IMG_4238gärna vitpeppar eller blandpepparIMG_4244

ev. lite olivolja

ev. tryffelsalt

ev buljong att späda med

1 kg bladspenat, gärna babyspenat

en klick smör och en skvätt olivolja till stekning av spenaten

1-2 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade (kan uteslutas om man vill)

4 ägg (eller fler om man är hungrig)IMG_4245

vitvinsvinäger och salt till pocheringen

Gör så här: 

Lägg in pumpabitarna i ugnen på 175 grader på bakplåtsklädd plåt. Låt pumpan baka tills den är helt mjuk, skuren i bitar tar det ca 20-30 minuter. Fräs schalottenlöken i en rejäl klick smör på medellåg värme så den blir helt mjuk men inte tar färg. Lägg i pumpaköttet och låt det värmas upp. Mixa med stavmixer, smaka av med salt och peppar och citron, IMG_4247klicka i rumstempererat smör tills du har en fin konsistens och smak. Tillsätt eventuellt lite vatten eller buljong om purén är för fast, den ska vara som en sås här för att kunna “nappera” äggen på köksfranska. Låt purén stå på låg värme så den håller sig varm men inte bränns vid.

Stek vitlöken i olja och smör på medellåg värme så den blir mjuk utan att ta färg. Öka värmen lite på slutet, lägg i den sköljda spenaten och dra ner värmen igen. Vänd runt spenaten så den “vissnar” en aning. Salta och peppra och ställ åt sidan.

Värm upp vatten i en kastrull, tillsätt vinäger och salt – ca 1 msk vinäger och 1 tsk salt per liter vatten. Se till att vattnet precis är på kokgränsen så det inte stormkokar men heller inte är för svalt. Knäck ner ett eller två ägg i taget i det heta vattnet. vänta lite och “ös” sedan äggvitan med en sked över äggulemitten. Låt äggen sjuda tills du ser att vitan stelnat men du beräknar att gulan fortfarande är lös. Lyft försiktigt upp äggen med en hålslev, låt rinna av helt kort på hushållspapper eller kökshandduk. Lägg upp spenaten på värmda fat, lägg på de pocherade äggen och täck dem med pumpapurén. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply