Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Grillad flankstek med goda röror

IMG_1365

På sommarsemester när tjejerna skulle laga middag en kväll ville de grilla kött och servera det med en massa goda röror och nybakat bröd därtill. Det blev bröd gjort på färdigköpt surdeg, bakat på rågsikt med vetemjöl. Köttet blev flankstek som marinerades och rörorna till blev hoummus, guacamole, aubergineröra och ett mos på sötpotatis och morötter med en lätt IMG_1470IMG_1363smaksättning av apelsinskal.

Grilla kyckling i stället eller komplettera med kokt bovete eller quinoa och du får en mycket nyttig middag!

Du behöver till flanksteken:

Beräkna ca 150-200 gram kött per person (man kan ta mindre mängd kött med tanke på alla tillbehör, men om gästerna är hungriga är det bra att ta den större mängden – dessutom är det gott att ha kallt kött kvar att använda till brunch eller  lunch)IMG_1460

Till marinaden:

3-4 vitlöksklyftor, skalade och pressade

1-2 msk balsamvinäger

peppar (jag använder gärna blandpeppar bestående av vit-, rosé-, grön- och svartpeppar)

färska örtkryddor efter tillgång och smak (vi använde timjan, mejram och salvia)

1-2 msk sojasås (jag föredrar japansk soja)

1/2 dl rött vinIMG_1461

gärna lite chilikrydda

Till sötpotatismoset:

2-3 sötpotatisar, skalade och skurna i bitar

1-2 morötter, skalade och skivade

finrivet skal av 1/2 apelsin

salt och peppar

några klickar smör och/eller olivoljaIMG_1467

Till aubergineröran:

2-3 auberginer

ca 1 dl matlagningsypoghurt (gärna turkisk yoghurt, som är lite tjockare med mild fin krämig smak och konsistens)

salt och peppar

1-2 vitlöksklyftor, skalade och pressade eller mosadeIMG_1364

saft av 1 citron

ev. lite torkad mynta

en knivsudd spiskummin

Recept på hoummus hittar du i eget inlägg här på Katinkas Kitchen – sök i sökrutan uppe till höger på just hoummus. För ett riktigt bra och äkt-mexikanskt recept på guacamole gör du likadant och går via sökrutan uppe till höger.

Gör gärna extra mycket hoummus – det är jättegott att använda som pålägg på smörgåsar. Recept kommer i morgon.

Gör så här:

Torka av köttet. Rör ihop marinaden, lägg i köttet och ställ det åt sidan. Tänk på att köttet bör stå framme i rumstemperatur i åtminstone en halvtimme innan det grillas för bästa resultat och smak.

Antingen gör du som tjejerna och skär auberginen i små bitar som du steker till aubergineröran. Eller så gör du som jag och skär dem i halvor som rostas i ugnen på ca 200-225 grader varefter de gröps ur och läggs i en mixer tillsammans med övriga ingredienser. Smaka av och ställ åt sidan när du är nöjd med smakerna.

Koka ingredienserna till sötpotatismoset. Häll av kokvattnet när sötpotatisen och morötterna är mjuka. Mixa med stavmixer tillsammans med smaksättningen och lite smör. Tillsätt eventuellt mer smör och/eller olivolja. Ställ moset åt sidan.

Gör guacamolen och hoummusen enligt receptet du finner här på Katinkas Kitchen. Ställ dem åt sidan så smakerna blandas innan servering.

När det så är dags att grilla lyfter du upp köttet, torkar av det och lägger det på den fina glöd du ordnat med grillkol eller grillbriketter. Tänk på att vända köttet då och då så det inte bränns. Det är bra att lägga köttet så det får indirekt värme från grillen, under lock. Eftersom det är nötkött behöver det inte vara genomstekt, utan blir mörare och bättre av att vara mer medium eller medium-rare. När du lyfter köttet från grillen lägger du det med fördel i marinaden igen för fin smak. Ta sedan upp det när det vilat en stund i marinaden och skär det i skivor.

Servera köttet med de goda rörorna och det nybakta brödet.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply