Pumpatarte

IMG_4233

En pumpapaj inspirerad av amerikansk pumpkin pie men med riktigt fransk touche, och serverad som efterrätt. Fyllningen är lent krämig med smak av apelsin för den samt höstiga kryddor som för oss gärna för tankarna mot jul; kanel, muskotnöt och kardemumma. Servera pajen som den är eller med en klick lösvispad IMG_4236grädde, kanske med lite apelsinlikör i.

Du behöver till pajdegen för en pajform på ca 20-25 cm: (beroende på om du har barn eller vuxna som kommer och knaprar upp degen..)

150 gram smör

3 1/2 dl siktat dinkelmjöl

1 1/2 msk florsocker eller finkornigt råsockerIMG_4230

1/4 dl kallt vattenIMG_4232

gärna lite vaniljsocker för extra smak

jag tog även kardemumma och kanel i pajdegen

Du behöver till fyllningen: IMG_4228

350 gram pumpakött skuret i tärningar (jag tog butternut)

vatten att koka pumpan i samt 1 citron eller apelsin till kokvattnet

1,5 dl grädde

2 ägg

1 äggulaIMG_4229

1 tsk mald kanel

1/2 tsk mald kardemumma

1 krm finriven muskotnöt

1/2 dl socker

saft av 1-2 apelsinerIMG_4231

rivet skal av 1-2 apelsiner som tvättats ordentligt i hett vatten

ev. 1-2 tsk grand marnier, cointreau eller annan apelsinlikör

Gör så här med pajdegen:

Lägg mjölet, smöret, florsockret och vaniljsockret i en matberedare. Kör ihop ingredienserna till en grynig massa. Tillsätt det iskalla vattnet genom det lilla röret, medan maskinen fortfarande går. Låt degen fortsätta köra tills den går ihop till en klump i ena ändan av bunken. IMG_4235Degen ska bli smidig men inte för kladdig och precis hålla ihop men inte vara för smulig. Stäng då av maskinen och lyft ut degen. Lägg den i pajformen om du vill trycka ut den direkt eller vira in den i plastfolie och ställ i kylen i en halvtimme. Om du som jag ofta har lite bråttom och inte hinner vänta på de ordentliga momenten trycker du ut den i pajformen och ställer därefter in hela pajformen i kylen i en halvtimme innan du gräddar pajbotten. Det är viktigt för att den inte ledset ska halka ner från kanterna under gräddningen.

Grädda pajbotten i 200 grader i ca 15-20 minuter så det stelnar och börjar få fin färg men inte blir bränt. Det ska vara vackert gyllene och frasigt mört.

Gör så här med fyllningen: 

Koka pumpabitarna med citron eller apelsin i vatten så att det täcker pumpan i 20 minuter tills bitarna är helt mjuka. Häll av vattnet och ställ att svalna. Mixa sedan pumpaköttet slätt med en stavmixer. Tillsätt apelsinjuicen och mixa lite till.

Vispa ihop äggen med sockret, tillsätt apelsinskal och kryddorna. Blanda ihop äggvispet med den mixxade pumpan och rör ordentligt så att smeten blandas och blir helt homogen och slät. Fyll det förgräddade pajskalet med smeten och ställ in i ugnen på 175 grader att baka i ca 30 minuter tills fyllningen stannat, dvs stelnat. Testa med en sticka i mitten så att den inte är lös. Tag ut pajen och låt den svalna.

Servera som den är, med apelsinskivor som dekoration och kanske med en klick lösvispad grädde – ev. med lite apelsinlikör i.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera