Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Torsk & grönsaker i citrusbuljong

IMG_4263

Torskryggen långsambakas i vitlöksdoftande olivolja och serveras med grönsaker som IMG_4265bräserats i citrusbuljong. Jag använde fänkål, majrova, zucchini, morötter och potatis samt babyspenat. Buljongen får extra citrussmak av citrongräs, limeblad och ingefära tillsammans med citron, grapefrukt och lite apelsin. Man kan också tänka sig att utesluta potatisen och antingen bara ha olika grönsaker eller i stället servera med nudlar eller ris. Det här är en rätt som passar både till vardags och vid festligare tillfällen och är påfallande lättlagad. 

Du behöver för 4 personer: 

4 bitar torskrygg med eller utan skinn

några msk olivolja

1 vitlöksklyfta, skalad och mosad eller pressadIMG_4257

salt och peppar, gärna vitpeppar till fisk

Till buljongen: 

8-10 dl grönsaksbuljong av god kvalitet, jag använder sådan utan glutamat

2-4 vitlöksklyftor, skalade och skurna på längden eller finstrimlade för mer smak

några cm färsk ingefära, riven, i skivor eller fina strimlorIMG_4258

4 limeblad

1 lagerblad

3 stjälkar citrongräs

2 citroner

1 grapefrukt

1/2 – 1 apelsinIMG_4261

skalet av 1 tvättad citron, finstrimlat

10 hela svartpepparkorn

peppar och ev. salt (buljongen brukar kunna IMG_4262vara salt nog i sig själv)

2 morötter, skalade och skurna i skivor eller stavar

1 fänkål, tvättad och strimlad

8 små schalottenlökar eller steklökar, skalade och skurna i kvartar

2 majrovor, skalade och skurna i stavar

1/2 zucchini, tvättad och skuren i stavar

örter, t.ex. dragon, slätbladig persilja, timjan, körvel

6-8 potatisar, skalade och skurna i klyftor eller strimlor

några nävar färsk bladspenat, gärna babyspenatIMG_4264

olivolja

Gör så här:

Lägg den avtorkade fisken i en ugnsfast form som du smort med lite olivolja. Blanda den krossade vitlöken med olivoljan och pensla fisken med oljan. Ett alternativ för mildare smaker är att du värmer upp någon dl olivolja med några vitlöksklyftor i, låter det stå på låg värme och dra ur smakerna och därefter använder oljan. Salta och peppra fisken. Ställ fisken åt sidan tills det är ca 20 minuter kvar till servering. Då ställer du in den i ugn som du värmt till 150-170 grader, gärna med en termometer i en av fiskbitarna. När innertemperaturen är 40-42 grader är fisken perfekt genomstekt utan att ha blivit torr.IMG_4263

Värm upp buljongen med limeblad, vitlök, schalottenlök, lagerblad, pepparkorn, citronskal och citrongrässtjälkar som du skurit på längden och kanske även skurit av tvärs över. Banka gärna på dem med knivskaftet så de “möras” och därmed avger sina aromatiska smaker lättare. Tillsätt en del av citrusjuicen – spara resten till strax före servering för att bibehålla såväl fräschör som nyttiga vitaminer.  Se till att citrusfrukterna tvättats ordentligt i hett vatten innan du river skalet. Låt buljongen sjuda upp och sedan stå och puttra så att den precis sjuder för att frigöra alla smaker. Tillsätt grönsakerna efter kokningstid – de som tar längst tid börjar du med, dvs potatis och morötter åker i först, därefter fänkål, majrova och sist zucchini. Smaka av med mer citron, salt och peppar och kanske mer fräscha örtkryddor strax före servering.

Arrangera fisken på djupa tallrikar med grönsakerna runtom. Reducera ev ner buljongen genom att koka den på hög värme innan du tillsätter citrusjuice efter smak. Smaka av sältan och peppar. Skeda buljong över tallrikarna och servera direkt, kanske med ett gott bröd att suga upp buljongen med.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarksiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

 

Leave a Reply