Kycklinggryta med linser från Bombay

 

Den här härliga indiska grytan, eller curryn som det kallas, kommer från en underbar indisk kokbok skriven av Camellia Panjabi – 50 Great Curries from India. Hon berättar att den här är från Bombay men har sina rötter hos Parseerna som flydde från Persien till Indien under 1200-talet och bosatte sig på Indiens västkust. Den kallas Dhansak, vilket innebär kött, grönsaker och linser kokta till en härlig curry. Denna curry kan låta komplicerad, men är i själva verket ganska lätt att laga. Det svåra kan ligga i att få tag på kryddorna, men ett spännande besök på en asiatisk mataffär brukar lösa det. Om du reser till England kan det vara lättare att få tag på en del kryddblandningar där. När man väl fått till rätten är det ljuvligt att känna smaksymfonin med alla kryddor. Det känns dessutom lite extra nyttigt.

Du behöver till 6 personer:

1,4 kg kyckling styckad i bitar

300 gram torkade gula eller röda linser (toor dal enligt receptet)

50 gram tamarindpasta (finns i välsorterade orientaliska affärer, ger lite syrlig smak och kan med fördel användas i andra rätter)

5 cm färsk ingefära

6 vitlöksklyftor, hackade

2 stora gula lökar, hackade

200 gram pumpa, skuren i bitar

150 gram aubergine, skuren i bitar

1 potatis, skuren i små bitar

½ dl färsk dill, finhackad

½ tsk gurkmeja

1½ dl koriander, hackad

20 blad färsk mynta

lite salt

3-4 msk olja

2 tsk bockhornsklöverblad (kallas för methi och finns i asiatiska affärer och är det som till stor del bidrar till currysmaken i curryblandningar)

3 tsk Parseeisk sambar masala (en kryddblandning som kan vara svår att få tag på men då kan ersättas av en blandning gjord på: ¾ tsk mald bockhornsklöver, ½ tsk senapskorn malda till pulver eller senapspulver, 1 tsk chilipulver, ½ tsk mald svartpeppar)

2 tsk dhansak masala (en kryddblandning som också kan vara svår att få tag på men då kan ersättas av en blandning gjord på: 1½ tsk garam masala – en kryddblandning som brukar vara ganska lätt att finna, ½ tsk mald stjärnanis och ¼ tsk mald muskot)

1 tsk mald spiskummin

3 tsk malda korianderfrön

2 tsk mald chili eller chilipulver

3 tomater, hackade

6 gröna chilifrukter, hackade

1 msk palmsocker eller annat råsocker eller muscavadosocker

saften av en lime

Gör så här: 

Om du har tid och lust kan du koka kycklingbuljong själv, annars använd en bra färdig kycklingbuljong. Skölj och tvätta linserna och låt dem ligga i blöt i 30 minuter. Tamarinden lägger du också i blöt i 30 minuter drygt. Ibland kan man hitta färdig tamarindpasta som inte behöver blötläggas.

Ta fram en stor gryta och lägg i linserna med 4,5-5 dl vatten och löken, pumpan, auberginen, potatisen och dillen. Tillsätt även gurkmejan, en två cm stor bit av ingefäran (resten av den hackar du fint), 2 hela vitlöksklyftor (de 4 resterande hackar du), 1 msk korianderblad och 8 av myntabladen. Låt sjuda tills linserna är riktigt mjuka. Ställ åt sidan att svalna lite. Använd en mixerstav eller elvisp och mixa väldigt lätt så linsröran blir lite krämig i konsistensen men fortfarande innehåller bitar av linserna. Smaksätt med lite salt.

Under tiden som linsröran kokar hettar du upp oljan i en stekpanna eller gryta och steker ingefäran, vitlöken, bockhorsnklöverbladen, kryddblandningarna Parsee sambar masala och Dhansak masala eller deras ersättningsblandningar enligt ovan, spiskummin, malda korianderfrön, resten av de färska korianderbladen, 12 myntablad, tomaterna och chilin. Stek under konstant omrörning under två minuter. Tillsätt kycklingbitarna och stek även dem i två minuter. Smaka av med salt och rör runt ordentligt. Lägg kycklingbitarna i grytan eller kastrullen med linserna och häll ca 5 dl kycklingbuljong över. Tillsätt palmsockret eller det socker du valt. Låt sjuda tills kycklingen är genomkokt. Tillsätt tamarinden och limejuicen, smaka av om det behövs mer salt. Låt koka ihop i några minuter till så smakerna blandas och servera.

Servera med gott basmatiris eller annat ris, eller på traditionellt vis med ett gyllene pilaffris. Det gör du genom att blötlägga ris i 15 minuter, skölj och låt rinna av i sil eller durkslag. Hetta upp olja i en gryta eller kastrull och lägg i två gula lökar som du strimlat fint. Tillsätt en kanelstång, ett lagerblad, 6 kryddnejlikor samt ev. ½ muskotblomma (kan uteslutas). Låt steka i 5 minuter, tillsätt då 2 tsk socker och låt steka så karamelliseras i två minuter. Tillsätt riset och fräs det i två minuter innan du häller på vatten – knappt dubbel mängd mot riset (titta på förpackningen). Låt riset koka ca 10 minuter (eller följ anvisningarna på förpackningen) tills är mjukt och vätskan absorberats. Servera med kycklingcurryn.

Lycka till!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera