Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Ägg i kokott med spenat och pumpapuré

IMG_4308

Jag hade kvar lite av den goda pumpapurén jag gärna serverar så här års som tillbehör till både fisk, kött och kyckling. IMG_4306Färsk bladspenat fick smälta ner i smörstekt schalottenlök som bottnade kokotterna som på franska heter ramequins, därefter en klick pumpapuré toppat av ett ägg med lite grädde överst för att hålla ägget saftigt. Baka så att äggulan fortfarande är lös och servera med en sallad och kanske ett gott bröd så har du en alldeles underbar lättlagad brunch. 

Det brukar gå åt två kokotter per person.IMG_4302

Du behöver för 4 personer: 

8 ägg, gärna ekologiska

en påse färsk bladspenat eller fryst bladspenat

1-2 schalottenlökar, skalade och finhackade

en rejäl klick smör

pumpapuré – följ eget recept här på Katinkas Kitchen – sök i sökrutan uppe till höger

några msk grädde att hälla överIMG_4303

salt & nymald peppar

gärna lite örtsalt

timjan eller annan örtkrydda

1 msk smör att smörja formarna med

Gör så här: 

Fräs schalottenlöken på låg värme i smöret så att löken mjuknar utan att ta färg. Tillsätt spenaten och vänd runt så att bladen precis vissnar ner. IMG_4304Smörj 8 formar/kokotter med smör. Fördela spenaten i botten av formarna. Lägg därefter i en sked pumpapuré i varje form/kokott. Knäck ett ägg i varje form/kokott, krydda och häll försiktigt lite grädde över varje ägg. Ställ in formarna i ugnen som du värmt till 150 grader. Det tar ca 15-20 minuter – håll koll på dem så att vitan precis har stelnat men äggulan fortfarande är lös. Servera direkt, gärna med en sallad.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.comIMG_4305

www.katinkaskitchen.comIMG_4307

Leave a Reply