Torsk fänkål majrova tomat citronsmör

IMG_4330

Den långsambakade torskryggen har här fått sällskap av fänkål och majrova samt tomat och ett brynt smör med smak av citron. Lätt och fräscht och dessutom lättlagat som passar både till vardag och fest. Den som vill serverar kokt potatis till. IMG_4326

Majrova är en grönsak jag blivit väldigt förtjust i, den har fin mild kålsmak med viss sötma och aning syra som mår bra av att förstärkas av citron.

Du behöver för 4 personer: 

4 bitar torskrygg

2 majrovor, skalade och skurna i tärningar

1 fänkålsstånd, tvättat och finstrimlat

2 schalottenlökar, skalade och strimlade

2-4 vitlöksklyftorIMG_4320

ca 15 coctailtomater eller 2-3 vanliga tomater, tvättade och skurna i halvor, kvartar eller bitar

olivolja

vitpeppar

örtkryddor – gärna körvel, timjan, dragon, basilika, slätbladig persiljaIMG_4321

gärna vipporna från fänkålen om de kommit med

salt och peppar, helst nymalen

ca 10 rosépepparkorn, lätt krossade

saft och skal från 1 citron

ev. en skvätt vitt vin eller Noilly Prat (en torr vermouth som passar bra i matlagning och särskilt bra till fänkål)

75 gram smörIMG_4327

Gör så här: 

Torka av fisken och lägg den i en ugnsfast form du smort med olivolja eller smör. Pressa eller krossa en vitlöksklyfta och blanda den med några msk olivolja. Rör även ner salt och gärna vitpeppar som jag tycker passar väldigt bra till fisk. Pensla fisken med den smaksatta olivoljan så alla bitar är ordentligt täckta av Ställ formen åt sidan tills det är dags att baka fisken i ugn som du värmt till 100-150 grader tills den har en innertemperatur på 40-42 grader. Det tar ca 20 minuter. Se till att ha dina tillbehör nästan klara IMG_4329när du ställer in ugnen, fisken mår bäst av att serveras direkt när den är klar.

Fänkålen: 

Fräs lök och vitlök i olja på medelhög värme så den blir mjuk utan att ta färg. Tillsätt den strimlade fänkålen och fortsätt fräsa tills fänkålen mjuknat. Krydda med salt, peppar, örter och rosépeppar på slutet. (om du har i rosépepparn för tidigt tappar den bara sin fina färg). Tillsätt även en skvätt vitt vin eller Noilly Prat, puttra ihop och tillsätt lite mer god olivolja precis innan servering.

Majrovorona: 

Fräs de tärnade majrovorna i lite olja tills de är mjuka, tillsätt tomater IMG_4330precis på slutet. Pressa i lite citron och krydda med salt och peppar.

Smöret: 

Smält smöret i en kastrull på medelhög värme tills det börjar skumma och till slut blir gyllenbrunt. Låt de brända mjölkresterna sjunka till botten och häll av smöret i en annan kastrull eller i en skål. Tillsätt citronskal och citronsaft. Smaka av och ställ åt sidan på svag varmhållning tills det är dags att servera.

Montering: 

Lägg upp en liten kulle fänkål i mitten på tallriken, toppa den med torskryggen. Lägg majrovor med tomat runtom och skeda citronsmöret över. Servera direkt med tillbehören i skålar på bordet för gästerna att ta mer av.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera