Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Lax med grönsaker och nudlar

IMG_4319

Snabblagat och gott – fullt av underbara asiatiska smaker och nyttigheter. Laxen bakar du i ugnen eller steker som jag gjorde. Till serveras grönsaker och nudlar där jag skurit morötterna som långa nudlar också. Tillsammans med spetskål, lök, bladspenat och risnudlar blir det en härlig middag IMG_4315på ganska kort tid. Smakerna kommer från lime, chili, ingefära, vitlök, koriander, soja, nam pla (thailändsk fisksås), citrongräs och salladslök. 

Det enda som tar lite tid är att förbereda grönsakerna – sedan går det fort. Jag är otroligt förtjust i de här smakerna och kan äta den här sortens mat flera dagar i veckan.

Du behöver för 4 personer: 

4 bitar lax

kryddblandning med wasabi-lime från Santa Maria om du har det, annars salt och peppar och kanske lite chili

risnudlar eller andra nudlar du gillar (diabetikern tar de som är tillverkade av mungbönor)IMG_4310

2 stora morötter eller 3-4 mindre, skalade och hyvlade i långa remsor

ca 300 gram färsk bladspenat, sköljd och torkad

1/2 spetskålshuvud, tvättat och finstrimlat (det ska bli ca 2-3 dl)

1-2 gula lökar, skalade och strimlade

2 schalottenlökar, skalade och finhackadeIMG_4309

6 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade eller hackade

1 röd chili, tvättad och skivad eller hackad

ca 4-5 cm färsk ingefära, skalad och fint strimlad

1-2 stjälkar citrongräs, tvättad och fint hackad efter att du bankat på den med knivskaftet

olja till stekning (jag tog kokosolja)

rivet skal av en väl tvättad lime

saft av 3-4 limefrukterIMG_4311

ca 2-3 msk Kikkoman soja

ca 2 tsk nam pla, thailändsk fiskås (finns numera i de flesta mataffärer)

5-6 stjälkar salladslök, tvättad och skivad eller strimlad

färsk koriander till dekorering innan serveringIMG_4312

ev. lite sweet thai chilisås som också kan ställas fram på bordet vid servering

Gör så här: 

Börja med att förbereda alla grönsaker så de är hackade, skivade, strimlade etc och du kan skrida till verket. Lägg den avtorkade laxen på ett fat eller i en smord ugnsfast form om du vill steka den i ugnen. Krydda och ställ åt sidan tills det är dags att laga den så den blir klar precis till servering. I ugnen IMG_4313på ca 150 grader tar det ca 15 minuter för den att bil klar. Stick gärna in en termometer och ta ut den när den är 40 grader i innertemperatur. I stekpanna som jag tillagade den går det fortare och laxen blir klar på max tio minuter. Se till att den inte blir för genomstekt, det är gott när den har en lätt ostekt kärna så den fortfarande är fin i konsistensen.

Fräs löken i oljan på medellåg värme så den inte tar färg men börjar bli mjuk. Tillsätt vitlöken, chilin, ingefäran och citrongräset. Låt fräsa lite till innan du även tillsätter spetskålen och morötterna. Blanda runt och rör om då och IMG_4314då. Här kan du lägga på ett lock så kålen och morötterna får chans att mjukna något. Blanda i lime – skal och saft, soya, fisksås och en del av salladslöken. Blanda runt och smaka av. Tillsätt gärna en skvätt sweet thai chilisås för extra sötma och hetta som ger fin balans åt smakerna. Smaka av ifall du behöver mer sälta (soja eller fisksås) eller syra (limejuice) eller rentav hetta (chili eller chilisåsen). Koka eller snarare sjud nudlarna i några minuter så de precis mjuknar. Häll av i ett durkslag och skölj hastigt med kallt vatten. Stek din lax och blanda precis före servering ner spenaten strax efter de kokade nudlarna i det wokade. Lägg upp nudel-grönskerna påIMG_4317 tallriken, toppa med laxen och strö koriander och salladslök över. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

 

 

Leave a Reply