Avokadoglass

IMG_4334

Nu ska ni få en glass ni antagligen aldrig tidigare ätit sade jag till maken och brorsonen och det var helt rätt. Det tog ett litet tag innan de kom på vad den var gjord av, den gröna färgen ledde tankarna till pistage och avokadon är inte helt lätt att identifiera när den får sällskap av socker och vanilj. Men gott blir det – den här glassen är mer som en slags härligt krämig avokadosorbet. Jag valde att göra den lite nyttigare med ganska lite socker, som lätt kan ersättas av t.ex. agavesirap om man så föredrar. Jag valde också en smakneutral kokosmjölk på tetrapack, men den som föredrar tar mjölk eller mjölk och grädde även om jag tycker avokadon har sin egen oljighet som bidrar till krämigheten i glassen. Citronen behövs både för att lyfta avokadons smaker men också för att förhindra oxidation och missfärgning. Det är också anledningen till att den här glassen gör sig bäst attIMG_3700 servera direkt, alldeles nyslungad ur glassmaskinen. 

Om du serverar den mixade massan i stället för att frysa den har du en god och relativt mättande IMG_4332avokadosmoothie. Då kan du ta ännu mindre socker eller agavesirap eftersom kylningen gör att glass upplevs som mindre söt än den egentligen är.

Diabetikern drar ner ytterligare på sockret och tar i stället lite mer vaniljpulver för att ge en slags smak av sötma.

Du behöver för ca 4 personer: 

3-4 avokados – ätmogna

saft från 1/2 – 1 citron

1/4 tsk äkta vanilj (vaniljkärnorna som finns att köpa på burk) alt. vaniljsocker men det kan bli lite väl överväldigande IMG_4333smak tycker jag

1/2 dl finkornigt råsocker eller agavesirap

2 dl Alpro kokosmjölk (på tetraförpackning – inte kokosmjölk på burk) eller havremjölk

Gör så här: 

Mixa avokadon med citronsaften, sockret, vaniljen och kokosmjölken tills blandningen blivit slät och homogen. Häll blandningen i glassmaskinen. När den har stelnat så att allt snurrar runt sin egen axel serverar du den direkt, helst i skålar som du haft ett tag i frysen så glassen inte smälter direkt vid serveringen.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!IMG_4334

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera