Lamm i orange-grönt sällskap

IMG_4384

Lamm, tänkte jag, det passar till koriandern. Jag utgick nämligen från koriandern när jag funderade ut den här rätten. Jag behövde spara färsk koriander och gjorde en olja på den med en aning citron. Lammet kryddades med örter och citron samt korianderfrön. Lammfilén fick sällskap av IMG_4386långsamrostade orangea tomater, morotsslingor smaksatta med apelsin och korianderfrön, sötpotatis samt broccoli för den färska spenat jag tänkt slunga med vitlök, spiskummin och en aning citron hade jag inte. Här har ni det lyckade resultatet, som går att variera – det finns ju ett antal orange och gröna alternativ att välja bland. Den som vill byter ut lammfilén mot t.ex. lammkotletter eller annat kött. 

Jag har här även serverat en rödvinssås som är som en rödvinssky till, men den kan uteslutas. Man kan tänka sig ett kryddsmör eller lite mer av korianderoljan i stället. Sök i sökrutan uppe till höger på rödvinssås för receptet och i kategorin såser, röror & kryddsmör för fler alternativ.

Du behöver för 4 personer: 

600-800 gram lammfiléIMG_4382

1 tsk korianderfrön, grovt krossade

nymald svartpepapr

finrivet citronskal från 1/2 – 1 citron

ganska rikligt med havssalt

 

1 knippe broccoliIMG_4380

salt och peppar

pressad citronjuice

2 sötpotatisar

olivolja

1-2 apelsiner, det finrivna skalet och den pressade saften (tvätta dem ordentligt innan!)

2-4 morötter, beroende på IMG_4383hur stora de är, skalade och hyvlade i långa remsor

6-8 orange eller gula tomater, delade i halvor

Gör så här: 

Det är praktiskt att sätta igång med tomaterna ett antal timmar innan du ska laga maten, eller till och med göra dem någon dag innan och förvara dem i en burk i kylen. Lägg dem på en smord ugnsfast form, ringla lite olivolja över och salta. Långsambaka dem på låg värme, ca 70-100 grader beroende på hur gott om tid du har. Har du mer bråttom ökar du på IMG_3731lite men inte för mycket, vitsen är att de långsamt ska evaporera vätska så smakerna koncentreras utan att de blir för mjuka.

Tag fram köttet ur kylen, torka det och krydda det med peppar, grovmalen koriander och ganska rikligt med salt. Lägg köttet åt sidan medan du tar dig an resten och köttet samtidigt får chans att bli mer rumstempererat inför stekningen.

Koka de långa morotsremsorna i vatten med salt, apelsinskal och lite pressad citron. Koka så de precis blir mjuka nog att kunna böja men inte för länge för de får inte trilla sönder.

Koka sötpotatisen i skivor eller bitar. Mosa den med korianderolja eller en blandning av olja och smör. Salta och peppra och krydda gärna med ett uns chili, t.ex. chiliexplosion från Santa Maria. Eller gör som jag IMG_4387ursprungligen tänkt – rosta den i klyftor i ugnen.

Koka även broccolin som du delat i små buketter. Stjälken skalar du och skivar – den är fantastiskt god och kommer här ligga dekorativ under tomaterna vid uppläggningen.

Gör också korianderoljan. Mixa koriandern med en god olja – jag tog olivolja – samt lite citronsaft och salt. Smaka av och ställ den åt sidan så länge.

Stek köttet på hög värme i stekpanna, gärna gjutjärnspanna, i en blandning av smör och olja för att kunna gå upp i höga IMG_3732temperaturer utan att smöret bränner fast med mjölkresterna som finns i det. Låt köttet få en fin stekyta runtom. Lägg köttet i en ugnsfast form och ställ in det i ugnen på ca 90 grader med en termometer instucken. Vid 57 grader är köttet perfekt rosa. Den som vill ha mer genomstekt går upp till 59 grader men därefter börjar köttet bli torrare anser jag. Låt köttet vila en liten stund innan du skär upp det.

Montering: 

Lägg broccoli och tomater runtom tallriken, lägg en klick sötpotatismos i mitten och köttskivor runtom. Droppa lite sås eller korianderolja runtom. Servera direkt, med mer av allt för gästerna att ta av vid bordet om man vill.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*