Frittata med haricots verts, potatis & tomat

IMG_3729

Jag tjatar igen: det här är ett oslagbart sätt att använda rester till en god enkel helgbrunch. Frittata är den italienska öppna omeletten som kan innehålla nästan vad som helst. Ta av dina rester eller vad du har i kylen – grönsaker, skinka, korv, kött, fisk, ost, räkor… Och vips får du en vacker och mättande rätt till dina gäster. Här har jag använt rester från en middag men serverar köttet bredvid. De ugnsrostade potatisarna skar jag i bitar och ploppade ner tillsammans med de gröna bönorna. Färska tomater i skivor fick dekorera ovanpå. Jag hade även i lite riven parmesan för extra smak och italiensk känsla. 

Du behöver för ca 4 personer: 

kokt eller ugnsstekt potatis

gröna bönor, haricots verts, kokta

1-2 schalottenlökar, skalade och hackade

2-3 vitlöksklyftor, skalade och hackade

2-3 tomater, skurna i skivor

riven parmesan

salt och peppar

örtkryddor efter tillgång och smak – jag tog timjan, herbes de Provence och körvel

8 ägg, lätt uppvispade

olivolja eller annan olja till stekning

Gör så här: IMG_3729

Se till att ha allt färdighackat och uppskuret när du ska börja steka omeletten. Hetta upp oljan i en panna, gärna en i någon form av non-stickmaterial när du steker ägg. Börja med att steka schalottenlöken och vitlöken på medellåg värme så den blir mjuk utan att ta färg. Tillsätt sedan potatisen och värm upp den ett tag, därefter bönorna som du skurit av så de blir mer lätthanterliga. Krydda med peppar, salt och örter. Vispa ihop äggen så att gulor och vitor blandas utan att viskositeten går förlorad, när du gör omelett är det viktigt att äggblandningen håller ihop till skillnad från när du gör äggröra då äggen ska vispas sönder för de ska dela på sig. Dra först upp värmen så att pannan blir varm. Häll över din äggstanning och dra direkt ner värmen samtidigt som du hela tiden lyfter i kanten och runt i omeletten så att äggsmeten kan rinna ner i botten av pannan för att stelna. När du gjort det ett tag lägger du på ett lock och låter pannan stå på låg värme att stelna utan att bli bränd i botten. Efter ett tag lägger du på tomaterna och parmesan, krydda gärna med örter och salt på tomatskivorna. Låt stå tills frittatan stelnat rakt igenom, den kan vara lite lös på ovansidan. Den som vill ställer in den i ugnen för att gräddas klart men det förutsätter en panna med ett handtag som tål hetta i ugnen. Servera frittatan, gärna med en sallad och kanske kött eller charkuterier.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

 

Kommentera