Chokladsorbet

 

IMG_4296

Ända sedan vi var i Italien förra årets sommar har jag gått och tänkt på att återskapa den fenomenalt goda chokladsorbeten de serverade på den lokala glassbaren, Copa di Dora. Det här är ett försök att efterlikna den som blev ganska bra, men inte riktigt som originalet. Den slank glatt och vällustigt ner i gästerna som i sedvanlig ordning blev utsatta för diverse experiment. Vi provåt chokladsorbeten med hallon, bara som den var och även med flingsalt och lite olivolja. Det sista alternativet ansågs vara det mest raffinerade. Servera den som du vill, men gör den gärna lite i förväg så den får stelna ordentligt i frysen. Ta sedan fram den och låt den gärna stå i kylen i en halvtimme innan du ska servera den så får du fin konsistens på den. Servera den sedan helst i skålar eller couper som du haft i frysen ett tag så smälter den inte direkt vid servering. 

Du behöver för ca 4-6 personer: IMG_4297

3 dl vatten

2 dl socker, gärna råsocker

200 gram mörk choklad av god kvalitet med fin smak

1 dl kakao av den bästa kvalitet du kan finna – jag tog Valrhona

en nypa havssalt för fin smakbrytning

Till servering: 

färska hallon eller flingsalt och en god olivolja

Gör så här: IMG_4296

Koka ihop sockret och vattnet till en sockerlag, låt den småputtra några minuter så den blir lite simmig. Vispa ner kakaon och en knivsudd havssalt och rör så att det blir en helt slät smet. Se till att den precis värms. Drag kastrullen av spisen och lägg i chokladen som du brutit i så små bitar du kan. Rör om så att chokladen smälter. Jag tog en mixerstav och körde med så att allt skulle bli riktigt slätt. Låt blandningen svalna. Häll sedan den kalla blandningen i glassmaskin och kör tills den är klar.

Vid servering lägger du upp en eller flera kulor per person i de frysta skålarna som dessutom blir vackert frostiga då de tas ur kylen. Toppa med hallon eller flingsalt och olivolja, eller gör som vi och pröva båda. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera