Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Nyttiga frukostpannkakor

IMG_3788

Det här är ett recept från Björn Frantzén, men de är faktiskt snarlika andra pannkakor jag gjort till helgbruncher åt barnen och deras kompisar. Jag serverar dem gärna bara med blåbärskompotten eller färska blåbär i säsong samt en vaniljkräm gjord på Oatly cr?eme fraîche (eller vanlig för den som vill). Om man inte behöver eller vill tänka på att vara nyttig är det ju gott med lite lönnsirap till också. Dadelsirap är som kocken själv säger ett bra alternativ men har kanske lite vuxnare smak. 

Ursprungsreceptet föreskriver att pannkakorna serveras med sockerfri glass, blåbärskompotten samt färsk citrontimjan. Det låter väldigt gott men jag hade ingen citrontimjan. Jag glömde helt bort att fota när jag lagade de här, får komplettera med fler bilder nästa gång..

Du behöver för ca 4 personer: IMG_3789

2 1/2 dl fullkornsdinkelmjöl

2 1/2 dl mjölk (jag tog havremjölk för extra nyttighet)

2 tsk bakpulver

2 msk olja eller kokosfett (jag valde att steka i kokosfettet i stället)

1 ägg

1 banan

1 paket frysta blåbär eller färska när i säsong

ev agavesirap eller stevia att söta blåbären med

en knivsudd vaniljfrön, finns att köpa på burk (det är mitt tillägg och inte i originalreceptet)

1 burk Oatly havre-crème fraîche

dadelsirap eller lönnsirap

1 msk citrontimjan , plockad och hackad (det hade tyvärr inte jag)

Gör så här: 

Koka ihop hälften av blåbären till en kompott, ev. med något sötningsmedel och vaniljfrön för att ge känsla av sötma och god smak. Vänd sedan ner den andra hälften blåbär och rör ihop. Häll upp i en serveringsskål och ställ åt sidan så länge.

Blanda mjölet med bakpulvret, vispa i mjölken och ägget. Det här gör jag i en mixer efter att ha blandat mjöl och bakpulver i en skål eller litermått. Tillsätt även bananen och kör mixern tills du fått en fluffig jämn smet. Det är också praktiskt att hälla ur mixern direkt i stekpannan vid stekning.

Stek små frasiga pannkakor i en ren stekpanna så de inte tar smak eller ännu hellre i en pannkakslagg eller plättlagg. I en pannkakslagg får man plats med tre små pannkakor. Servera pannkakorna med kompotten och krämen och ev. andra tillbehör såsom glass, dadel- eller lönnsirap eller färska bär och IMG_3788frukter.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply