Italiensk bondsoppa

IMG_4483

Den här soppan finns i otaliga versioner på italienska landsbygden. Där görs den ofta med cavolo nero, svartkål men det kan vara svårt att få tag på – gör då som jag och ta grönkål. En matig, nyttig och mycket god soppa som serveras med stekta brödkrutonger som också tjänar som redning av soppan. Servera gärna med ett gott bröd och riven parmesan att strö i skålarna precis vid servering (detta utesluter givetvis veganen). IMG_4480

Du behöver till ca 4 personer: 

ca 300 gram grönkål eller svartkål, sköljd och strimlad (ta bort alla hårda stjälkar och bladfästen!)

2 burkar cannellinibönor, väl avrunna och sköljda

4-6 vitlöksklyftor, skalade och hackade eller tunt skivade

1 gul lök, skalad och finstrimlad

det finrivna skalet och saften från 1-2 citronerIMG_4482

nymald svartpeppar

örtkryddor efter tillgång – jag tog lite timjan, oregano och körvel

salt

2-3 kuber grönsaksbuljong, jag väljer den utan glutamat (den som vill kan använda kycklingbuljong)

citron att pressa över vid servering för den som önskarIMG_4479

olivolja att steka i och extra att ringla över vid servering

Till brödkrutongerna: 

6 skivor vitt bröd, gärna dygnsgammalt (då går det lättare att skära i kuber)

en rejäl skvätt olivolja att steka i

1-2 vitlöksklyftor, pressade

salt

ev. slätbladig persilja, finhackad

Gör så här: 

Fräs löken och vitlöken i olivolja på medellåg värme så den blir mjuk och aromatisk utan att ta färg. Tillsätt den riktigt finstrimlade sköljda grönkålen men se verkligen till att du inte har några hårda bitar med (det har jag lärt mig den hårda vägen haha), häll på buljong eller vatten med buljongtärningarna. Krydda med öreter, salt och peppar och IMG_4481citronskal samt -saft. Tillsätt även bönorna. Låt koka utan lock tills kålen är mjuk. Om man har lock på blir kålen lätt brun, precis som broccoli och gröna bönor.

Medan soppan kokar gör du brödkrutongerna: Skär brödet i kuber, stek dem i olja, tillsätt efter ett tag vitlöken och salta, stek dem så de blir knapriga/frasiga och gyllene. Tillsätt hälften av krutongerna i soppan och låt koka med ca 5 minuter på slutet – det hjälper till att reda soppan så den tjocknar lite. Resten av krutongerna strör du skålarna vid servering. Smaka av soppan med salt och citron. Servera direkt med riven parmesan.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.comIMG_4482

 

Kommentera