Frittata – potatis, broccoli & gremolata

IMG_4526

Världens bästa sätt att använda rester! I Katinkas Kitchen blir det ofta någon frittata varje helg. Den här gången hade jag broccoli och kokt potatis och en bit av den helstekta utskurna biffen som skivades tunt och serverades till med en sallad. Gremolatan sätter extra italiensk piff på denna frittata. 

Du behöver för 4 personer: IMG_4528

8 ägg, lätt uppvispade med någon msk vatten

kokta potatisar, skurna i bitar

kokt broccoli, skuren i bitar

1 gul lök eller 2 schalottenlökar, skalade och hackade

2 vitlöksklyftor, skalade och hackade eller skivade

salt och peppar

örtkrydda efter tillgång och smak – jag tog timjan och oreganoIMG_4522

olivolja eller annan olja till stekning

Till gremolatan: 

1-2 dl slätbladig persilja, finhackad

3-4 vitlöksklyftor, skalade och finhackade samt mosade med salt

en nypa havssalt

det inrivna skalet av 1-2 citroner (smaka av!)IMG_4523

något tag på pepparkvarnen

några msk olivolja

Gör så här: 

Stek löken och vitlöken på medelhög värme i oljan tills den mjuknat men inte tagit färg. Tillsätt potatisen och höj värmen. Krydda och stek potatisen tills den börjar få fin yta och är helt varm. Tillsätt även broccolin så den värms upp. Vispa ihop äggen med en gaffel så de går ihop men fortfarande har viskositet (seghet) i sig – annars får du äggröra och en omelett eller i det här fallet frittata IMG_4524ska ju hålla ihop. Häll äggstanningen över grönsakerna som du spridit ut jämnt i pannan. Lyft hela tiden i kanten och i mitten så att äggstanningen rinner ner i botten och kan stelna. Drag direkt ner värmen till låg och fortsätt lyfta ett tag. Lägg sedan på locket och låt frittatan stå och stelna helt. Under tiden gör du gremolatan: Blanda finhackad slätbladig persilja, mosad vitlök och rivet citronskal med olivolja, salta och peppra. När frittatan är klar ringlar du gremolataoljan över eller ställer fram för gästerna att ta av vid servering. Servera direkt med sallad och kanske kött eller skinka, t.ex. prosciutto.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!IMG_4525

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.comIMG_4527

 

 

Kommentera