Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Lax, sötpotatis & grönkålsmousse

IMG_4571

Den här kombinationen blev väldigt lyckad. Sötpotatisen möter den fylliga smaken i len grönkålsmousse med angenäm beska och syra. Allt ackompanjerar laxen som stekts med kryddblandning med sesamfrön. Väldigt lättlagat, nyttigt och fräscht, och passar såväl till vardagsmiddag som vid festligare tillfällen. IMG_4572

Du behöver för 4 personer: 

4 bitar lax

kryddblandning med sesam, wasabi (finns från Santa Maria) alt. blanda egna kryddor

400 gram grönkål, sköljd och med allt det hårda bortskuret (viktigt för bra resultat!)

1-2 schalottenlökar, skalade och hackadeIMG_4568

pressad citron

salt och peppar samt ett gott örtsalt

olivolja

ev. smör

2-3 sötpotatisar, skalade och skurna i långa klyftor

olivolja till pensling

rivet skal av 1-2 limefrukterIMG_4569

chiliflakes

salt och peppar

Gör så här: 

Torka laxbitarna, krydda dem och lägg dem på ett fat så länge.

Lägg sötpotatisklyftorna i en skål, ringla olivolja över, krydda med limeskal, chiliflakes och salt samt ev. nymald svartpeppar. Blanda runt så alla bitar får olja IMG_4570och kryddor på sig. Häll upp dem på en plåt som du kanske lagt bakplåtspapper på för att få lättare att göra rent efteråt. Ställ upp klyftorna med kupiga sidan neråt. Ställ in plåten i ugnen som du värmt till ca 200 grader. Låt dem baka i åtminstone 30 minuter tills de är helt mjuka och har fått fin stekyta. Under tiden gör du grönkålspurén:

Rensa grönkålen ordentligt så du skär bort alla hårda stammar och bladfästen. Jag lärde mig den hårda vägen hur trist det blir när man inte gjort ett ordentligt jobb med detta – grönkålsstammar är väldigt hårda och sega. Hacka eller snarare strimla grönkålen. Koka den i saltat vatten tills den är helt mjuk, det tar lite längre tid än man kan tro – grönkål är som sagt ganska tuff i konsistensen och det är just därför jag tycker den blir så fantastisk som mousse eller om man vill kalla det puré. Sila bort det mesta av kokvattnet men spara lite i en skål eller litermått att ha till att späda med när du gör moussen. Fräs schalottenlöken i olivolja eller en blandning IMG_4571av olivolja och smör på medellåg värme så den blir mjuk utan att ta färg. Tillsätt grönkålshacket och pressa över lite citron (det är också bra för färgen). Mixa med en stavmixer till en slät len puré. Krydda med peppar och örtsalt och kanske lite havssalt. Smaka av så du får en fin smak. Tillsätt eventuellt lite av kokvattnet för lösare konsistens och rör även ner lite olivolja eller en klick smör på slutet. När du är nöjd med din grönkålsmousse ställer du den åt sidan på låg värme och steker laxen.

Stek laxen i olivolja eller smör eller en blandning av de tu. Stek så att du får fin stekyta men se till att laxen inte blir för genomstekt! Den ska nå upp till en innertemperatur på ca 42 grader för att vara i mitt tycke perfekt. Om lax steks för länge blir den torr och tråkig. Lägg upp laxen med grönkålsmoussen och toppa med några sötpotatisklyftor. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmailc.om

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply