Lusserulle

IMG_4627

Om du inte ännu hunnit baka lussebullar kanske du vill få liknande smak men med något otroligt mycket mer snabb- och lättbakat. Då föreslår jag min lussebulle  I min iver att skapa nya roliga recept, lite som konditorn på Tösses i Stockholm som gjorde en semmelwrap, skapade jag för några år sedan en semmelrulltårta (rullsemla). Här är julsvaret på den – IMG_4618en lusserulle! En fluffig lätt rulltårta med smak och färg av gyllene saffran med en fyllning av mandelmassa, med den extra fördelen att den är glutenfri. Den här lussebullen i form av en kaka kan även vara en julig efterrätt och är mer lättgjord än man kan tro. Den håller utmärkt i kylen en tid även om jag föredrar att praktiskt frysa in den och plocka fram ett tag innan gästerna kommer eller till luciamorgon. 

Du behöver: 

4 små ägg eller 3 stora äggIMG_4612

1 1/2 dl socker

1 1/2 dl potatismjöl eller glutenfritt vitt mjöl

1/2 tsk vaniljfrön (finns på burk)

2 paket saffran, mortlad med en bit socker

1 tsk bakpulver

Till fyllningen: IMG_4613

300 gram mandelmassa, grovriven

2 dl grädde – jag använder laktosfri från Valio (och får inget för att säga det!)

1 msk Amaretto (italiensk mandellikör – kan uteslutas)IMG_4616

Gör så här: 

Vispa ägg och socker riktigt fluffigt och poröst. Krossa saffranet med en sockerbit i en mortel, tillsätt det. Det tar 5-10 minuter så ha tålamod! Vänd försiktigt ner mjölet som du blandat med bakpulver. Blanda ihop försiktigt så fluffigheten och luften behålls så gott det går. Bred ut på ett bakplåtspapper på en plåt eller i en långpanna. Grädda i 225 grader i 5-10 minuter – passa så att det inte bränns! Jag brukar sätta klockan på 7 minuter och stå och passa för säkerhets skull. Den måste ju vara genomgräddadIMG_4617 men får inte bli bränd. Den pöser ofta upp lite oregelbundet men det jämnar ut sig sedan.

Tag ut och och låt rulltårtsbotten svalna. Vispa grädden och rör ner mandelmassan till krämen. Bred krämen över den helt avsvalnade rulltårtan (viktigt att inte ha för bråttom – då smälter grädden!), rulla ihop och linda in den i bakplåtspapper, smörpapper eller plastfolie. Lägg den i kylen i några timmar eller över natten. Skär upp och servera.

Bon lusse-appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!IMG_4630

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera