Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Ljuvlig pasta med brysselkål & sardeller

IMG_4679

Den här rätten lagade jag härom året några dagar före jul. Eftersom den blev riktigt god och ganska o-julig publicerar jag den igen. Den innehåller dessutom en massa antiinflammatorisk. Jag hittade fantastiskt vacker grön-lila brysselkål men det går lika bra med den vanliga sorten. Brysselkål är en grönsak som få verkar gilla, men den har en verklig smakkompis i sardeller. Det lärde jag mig för många år sedan av Dag Hermelin som är äkta matnörd vad gäller smakkombinationer inte minst. Han serverade brysselkål med lagrad sardin och det var riktigt lyckat. Jag har inte riktigt gillat brysselkål tidigare och det sägs att det var en av de få saker jag spottade ut när jag fick som liten. Nu har jag blivit riktigt förtjust i den lite beska smaken och tillsammans med sardellfiléerna i olivolja, citron och parmesan blir det här en väldigt god och lättlagad spännande pastarätt. Även den som är tveksam till både brysselkål och sardeller bör pröva den här veritabla umamibomben full av överraskande härliga smaker. 

På bilderna har jag även ringlat en örtolja över, men det kan man hoppa över och dessutom tycker jag det förstörde de fina färgerna snarare än hjälpte dem som jag trott:) IMG_4676

Du behöver för 4 personer: 

1-2 påsar brysselkål, rensad och skuren i halvor eller kvartar

3-4 vitlöksklyfrot, skalade och tunt skivade

1-2 burkar sardellfiléer – helst den sorten som ligger i olivolja, skuren i bitar (använd även oljan!)

olivolja

det finrivna skalet och saften av 1 citron

nymald peppar

salt och gärna ett gott örtsalt

ev. lite chili (jag tog lite chili explosion från Santa Maria)IMG_4677

2 dl nyriven parmesan

pasta efter tillgång och smak, jag tog glutenfria tagliatelle gjorda på bovete, därav den lite mörkare färgen

Gör så här: 

Sätt på pastavattnet. När du kokar pastan ser du till att koka den al dente, med ett visst tuggmotstånd i mitten på äktitalienskt vis.

Skär av stammen på brysselkålen, eller i vart fall skär av den fula snittytan. Dela dem sedan i halvor ellerIMG_4680 kvartar beroende på hur stora de är. Förväll dem i ca 5-10 minuter så de precis mjuknar. Häll av i durkslag och låt rinna av ett tag. Fräs vitlöken i olja på medellåg värme så att den mjuknar utan att ta alltför mycket färg. Höj värmen och tillsätt först sardellerna och därefter brysselkålen. Häll även i oljan som sardellerna legat i för fin smak. Krydda med rivet citronskal, peppar och salt och ev. lite chili. Precis innan servering pressar du citronsaft över och tar ett tag med pepparkvarnen. Blanda din avrunna pasta med brysselkålsfräset och vänd ner en del av parmesanen. Vänd runt så att all pasta får lite vätska och smak på sig. Lägg upp och toppa med mer parmesan, kanske lite salt och peppar och extra olja. Servera direkt.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply