Torskrygg vichyssoise

IMG_4726

Den här rätten blev riktigt god och passar både till vardags och fest. Jag gjorde en puré på potatis och purjolök, som en tjockare vichyssoise som är det franska namnet på potatis- och purjolökssoppa. I och för sig när den serveras kall även om namnet numera ofta används även för den varma varianten som egentligen heter potage parmentier. Men eftersom parmentier är mindre känt får rätten heta vichyssoise.

Dessutom gjorde jag en av mina favvosar – grönkålsmousse – och lade en bit stekt torsk på det hela. Jag lade grönkålspurén i mitten och potatispurjon runtom men man kan även tänka sig att göra som ett yin och yang-mönster. Torskryggen kryddades med citronskal, salt, peppar och örter och även om jag stekte torsken föredrar jag att baka den i ugn på ganska låg värme så den blir saftig och fin och dessutom håller ihop bättre. Om man vill steka den är det bäst att göra som spanjorerna; ta mycket olja och ha i vitlök i den, stek sedan på hög temperatur kort tid för bästa resultat. Helst hade jag velat ha grönkålschips ovanpå det hela, men denna vardagsmiddag hann jag inte med det. 

Du behöver för 4 personer: IMG_4722

4 bitar torskrygg

finrivet skal av en citron, ordentligt tvättad och helst ekologisk

salt och vitpeppar

örter – t.ex. dragon och körvel, kanske även persilja

1 stor purjolök eller två små, uppskurna och ordentligt sköljda (de är ofta rejält sand-grusiga)IMG_4723

6-8 potatisar, skalade och skurna i bitar

olivolja

ev. grönsaksbuljong att koka grönsakerna i

400 gram grönkål, sköljd och med alla hårda stammar och bladfästen bortrensade

smör

1-2 schalottenlökar, skalad och hackadIMG_4725

peppar, gärna blandpeppar

salt och gärna ett riktigt gott örtsalt

ev. grönkålschips att dekorera med (du gör dem antingen torkade i ugnen eller friterade)

Gör så här: 

Torka av fisken, lägg den i en smord form och krydda med citronskal, vitpeppar, salt och örter. Ställ åt sidan tills det är dags att baka den i ugn, det tar ca 15-20 IMG_4727minuter i ugn som du värmt till 150 grader. Använd gärna en stektermometer, när innertemperaturen är 42 grader tycker jag fisken är perfekt. Den som vill ha den lite mer stekt låter den gå till 45 grader men sedan tycker jag den börjar bli torr och tråkig och det är synd på fin torskrygg.

Koka potatis i bitar och fint skuren purjolök i en kastrull med saltat vatten eller grönsaksbuljong. Jag använder tärningar utan glutamat. Samtidigt kokar du den rensade grönkålen i saltat vatten så att den blir helt mjuk. Det tar lite längre tid än man kan tro. Under tiden fräser du schalottenlöken i en blandning av olja och en rejäl klick smör på medellåg värme så den mjuknar utan att ta färg. Låt den liksom koka i smöret. När du häller av såväl grönkål som potatis och purjo ser du till att spara lite av kokvattnet för att späda dina puréer/mousser. Lägg den avrunna grönkålen i schalottenlöksfräset, tillsätt lite kokvatten och mixa med mixerstav eller ännu hellre mixa i en riktigt bra köksmixer eftersom grönkålen är lite trådig och kan behöva ordentlig hjälp för att bli slät och fin. Späd eventuellt med kokvatten och tillsätt en klick smör för fin konsistens. Du mixar potatis-purjolöken med en stavmixer eller om du hellre vill mosar med en gaffel för att få ett stomp och därmed en konsistensskillnad mot grönkålen. Smaksätt med citron, örter, peppar och salt om det behövs och tillsätt en rejäl skvätt olivolja och kanske lite smör.

Lägg upp på tallrikar och dekorera med örter eller grönkålschips, servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

IMG_4727

Kommentera