Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Räkor i asiatisk citrusssås

IMG_5132

Räkorna serveras här i en aromatisk tomatiserad kokossås med citrusnoter. Citrongräs, IMG_5125citron, lime, ingefära, chili och vitlök ger smakerna till denna lena sås med visst bett som jag uppfann en vardagkväll när det behövde gå fort. Räkorna och de härliga smakerna gör att denna rätt egentligen är ganska festlig, men som sagt väldigt lättlagad, därför pratktisk till såväl fredagkvällen som att laga till många människor. Servera med jasminris och en sallad eller några grönsaker såsom broccoli, sockerärtor eller annat. 

Du behöver för 4 personer: 

3 stjälkar citrongräsIMG_5126

5 cm färsk ingefära, skalad och hackad eller riven

6-8 vitlöksklyftor, skalade och hackade eller tunt skivade

2 schalottenlökar, skalade och finhackade

1-2 röda chilifrukter, tvättade och hackade

1 burk finhackade tomater av god kvalitet (jag änvänder Mutti som jag tycker är bra i både konsistens och smak)

kokosolja eller annan olja till stekningIMG_5127

2 burkar kokosmjölk

1-2 msk tomatpuré

1 grönsaksbuljongtärning, gärna sådan utan glutamat

några rejäla tag på svartpepparkvarnen

ev. lite salt

pressad saft från 1 citron och 2 limefrukterIMG_5128

1 lime i klyftor till servering

jätteräkor, jag använde hållbarhets- och ansvarsmärkta

några stjälkar vårlök, tvättade och skivade/strimlade

koriander till servering

Gör så här: 

Fräs schalottenlök, vitlök, ingefära och chili i oljan på medelhög värme så den mjuknar och precis börjar ta färg. IMG_5130Lägg även i citrongrässtjälkarna som du skurit av nedersta hårda biten och översta torra biten på. Banka sedan på dem med knivskaftet så de saftar sig och krossas lätt. Tillsätt tomathacket och låt puttra ett tag, rör om då och då så det inte bränns fast. Det här momentet är för att frigöra så mycket smaker som möjligt ur tomaterna. Tillsätt även tomatpurén och fortsätt puttra ett tag på ganska hög värme. Tillsätt sedan kokosmjölken och blanda ordentligt. Lägg i buljongtärningen, peppra och salta eventuellt och låt puttra ett tag. Tillsätt sedan den pressade citronsaften och limejuicen och fortsätt puttra. Såsen tjocknar en aning och smakerna intensifieras. Smaka av. När ditt ris är och eventuella grönsaker du vill servera till är nästan IMG_5131färdigkokta lägger du i räkorna och låter dem precis bli genomkokta eller uppvärmda beroende på om du använder råa eller kokade räkor. Strö vårlök och koriander över och spara en del till serveringen att dekorera varje tallrik med om du serverar portionsvis. Lägg upp med ris och ev. grönsaker, toppa med vårlök och koriander och en klyfta lime. Servera direkt, kanske med sallad vid sidan om som jag gjorde.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka HammarskiöldIMG_5132

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Leave a Reply