Chocolate Cherry Cake

IMG_5149

Jag hade en halv påse surkörsbär från Picard i frysen som jag inte längre fick plats med, IMG_5148och fick för mig att göra en chokladkladdkaka och tryffera den med körsbären som små smakexplosioner i det knapersegkladdgoda. Det blev väldigt lyckat och uppskattat i familjen, som redan säger att jag ska göra den snart igen för den hade strykande åtgång. 

Den här kakan är praktisk att göra när du har många gäster, eftersom den görs snabbt och lätt i en ugnsplåt.

Du behöver:

250 gram smörIMG_5134

5 ägg

4 1/2 dl socker

3 msk vaniljsocker

drygt 1 dl kakaopulver av god kvalitet (jag använder gärna Valrhona)

4 1/5 dl vetemjöl eller ljust glutenfritt mjöl

Smör att smörja formen medIMG_5135

ca 300 gram urkärnade körsbär

ev. florsocker att pudra över

Gör så här:

Sätt ugnen på 170 grader.

Smält smöret i kastrull och ställ åt sidan ett tag.

Vispa ägg och socker med vaniljsockret till ett fluffigt skum i IMG_5136minst 5-10 minuter. Rör ner smöret. Sikta i kakaopulver samt vetemjöl eller ljust glutenfritt mjöl. Rör till en jämn smet. Det går att göra det med elvispen, på låg fart och bara precis så det blandas.

Häll smeten i smord långpanna, strö över körbären jämnt. Grädda i 170 grader i ca 20-30 minuter – den skall vara lite kladdig fortfarande men eftersom den ska skäras i fyrkanter kan den inte vara riktigt lika rinnig som jag annars gärna gör kladdkakor. Tänk på att kakan stelnar ytterligare när den tagits ur ugnen och svalnar.

Skär kakan i fyrkanter, lägg upp på ett fat. Ska du inte servera den direkt kan du ställa den upplagd med plast över ett tag innan servering.

Servera kakan som den är eller med lättvispad grädde eller glass.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com
IMG_5145IMG_5137

Kommentera