Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Brunch: lax, ägg, minirösti
Categories: ÄGG, BRUNCH, LAX, POTATIS

IMG_5093

Jag hade några skalade råa potatisar kvar sedan potatisgratängen kvällen innan. De revs snabbt och fick bli små miniröstis att servera till stekta ägg och rökt lax tillsammans med stekt tomat, sallad och citron. Gott och enkelt som mättar bra inför en helgpromenad i kylan. 

Du behöver för 4 personer: IMG_5089

8 ägg

örtkryddor, peppar, paprikapulver, örtsalt och kanske cayenne eller liknande

rökt lax i skivor

4-6 potatisar, skalade och rivna

salt och peppar

olja att steka i eller en blandning av smör och oljaIMG_5094

2 tomater skurna i halvor på tvärs så blir vackert mönster i snittytan

sallad

citron

Gör så här: 

Lägg en liten klick riven potatis i stekpannan med fettet du hettat upp till medelhög temperatur. Platta till lite så det blir små plättar. Salta och peppra. Stek dem gyllene och frasiga på båda sidor, vänd först när du ser att de håller ihop och fått fin färg på första steksidan. Lägg dem allteftersom på ett fat som du ställer i ugnen i ca 100 grader för att hålla värmen medan du steker resten av röstin, tomaterna och äggen. Stek tomaterna kryddade med örter, salt och peppar. Stek sist äggen, krydda med förslagsvis de kryddor jag räknat upp här ovan. Jag tycker mycket om när man har någon krydda med lite sting på den milda äggulan, till exempel stark paprika, cayenne eller torkad chili i någon form. Lägg upp på tallrikar med röstin, laxskivorna, sallad, citron och de stekta tomaterna. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiöld@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Leave a Reply