Pasta, grönkål, sardeller & kapris

IMG_5139

Här är det umamismakerna som lever ut till fullo – kapris, sardeller, parmesan, vitlök och så grönkålen som dessutom är fantastiskt nyttig. Citron kompletterar och ger fräschör, jag bara älskar de här smakerna! Servera med valfri pasta och extra parmesan och gärna en grönsallad eller tomatsallad för färgomväxling. IMG_5138

När det gäller kaprisen är det bäst att köpa så god kvalitet som möjligt av de saltinlagda som är väsensskilda från kapris i lag. Jag hittade helt magiskt goda på Stockholms Matmarknad från den lilla italienska ön Pantelleria – fulla med noter av viol och citron.

Du behöver för 4 personer: 

1 stor påse hackad grönkål (400 gram)

3-5 vitlöksklyftor, skalade och skivadeIMG_5139

1-2 schalottenlökar, skalade och hackade

1 burk sardellfiléer (jag väljer helst dem inlagda i olivolja och använder även den oljan för extra smak)

olja att steka i

nymald svartpeppar och örtsalt

det finrivna skalet och saften från 2 citroner

en rejäl näve kapris av så god kvalitet som möjligt

ca 2 dl riven parmesan

pasta efter tycke och smak, jag tog glutenfria tagliatelle

Gör så här: 

Börja med att förvälla den hackade grönkålen som du rensat bort hårda stjälkar och bladskaft från. När den är mjuk häller du av den i ett durkslag. Fräs lök och schalottenlök i olja på medellåg värme så den blir mjuk utan att ta färg. Tillsätt de hackade sardellfiléerna och oljan de låg i, fräs runt ett tag innan du häller på pressad citron. Låt puttra lite. Tillsätt grönkålen och kaprisen, riv citronskal över, salta och peppra. Koka under tiden pastan al dente, häll av i ett durkslag och vänd ner den avrunna pastan i såsen i pannan. Vänd även ner en del av parmesanen, spara något att toppa med vid serveringen. Blanda runt så all pasta får ”sås” på sig. Servera direkt med sallad vid sidan av.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*