Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Tarte tatin på Tinas vis

IMG_5083

Tina Nordström har ett recept på en mycket god och lättlagad tarte tatin med en suverän deg som kallas blixtsmördeg eller amerikansk smördeg. Hon har dessutom torkade aprikoser och rosmarin i denna franska “upside-down-cake” som en tarte tatin ju är. Äpplena karamelliseras i smör och socker och får sedan fortsätta att bakas med degen som lock. Vid servering vänder man upp kakan och oftast blir det mycket snyggare än de gånger jag gjort det och som du ser här på bilden, eftersom min Tefalpanna fått en smäll vilket gör att pajen fastnar vid uppläggningen. Men den är fantastiskt god! Tina väljer att servera en råkräm till, men jag föredrar lösvispad grädde med en touche av rom eller vaniljvodka alternativt bara lite vanilj för ett alkoholfritt IMG_5086alternativ. 

Tina gör dubbel sats av degen, medan jag faktiskt gör halva men ändå tar en hel äggula, varför det här recepet är lite förvanskat från originalet:)

Du behöver: 

250 gram kallt smör, skuret i tärningar

250 gram vetemjöl

1 äggula

ca 2 msk kallt vattenIMG_5084

1 kryddmått salt

rivet skal från 1 citron, tvättad och helst ekologisk

5 äpplen, skalade och skurna i klyftor

10 torkade aprikoser, ev. delade i bitar

100 gram smör

2,5 dl socker (jag tar finkornigt råsocker)

saften från 1 citron

några kvistar rosmarin

Gör så här: 

Blanda mjöl, smör, salt och citronskal i en food processor med knivbladet i. Kör runt helt hastigt, tillsätt sedan äggulan och vattnet och kör likaledes kort tills degen precis går ihop. Tag upp den, forma den till en klump och lägg den i plast i kylen i ca 30 minuter. Medan degen vilar gör du i ordning äpplena och aprikoserna. Smält smöret i stekpannan, häll i sockret och låt det koka upp. Pressa i citronsaften och lägg i äppelbitarna (jag skär klyftorna tvärs över för lagom stora bitar) och aprikoserna samt rosmarinen. Bryn det hela ett par minuter på hög värme tills då får som en kola runt bitarna. Tag av från värmen och ställ åt sidan medan du kavlar ut degen. Det är lite trögt till en början när den just kommit ur kylen men sedan går det lättare. Degen ska vara ca 1/2 cm tjock. Lägg den över stekpannan och vik in kanterna så de går neråt längsmed insidan av pannan. Ställ in pajen i ugnen som du värmt till 175 grader och grädda i ca 30 minuter tills degen blivit frasig och gyllene. Låt den gärna grädda en aning till om du tror att degen inte är helt klar, det är viktigt för att den ska hålla ihop när den vänds upp och även för smaken har jag funnit. Vänd upp pajen på ett serveringsfat. Servera med grädde, glass, vaniljsås eller som Tina med råkräm.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply