Tarte Tatin à la Katinka

IMG_5167

Jag gör gärna min tarte tatin på lite syrliga ganska fasta äpplen, till exempel svenska Ingrid Marie. Degen är från ett av Tina Nordströms recept som jag förvanskat en aning. Denna klassiska franska ”upside-down-kaka” blir fantastiskt god även om jag med min bucklade Tefalpanna sällan lyckas vända upp den med stil och grace. Servera denna supergoda äppelpaj med lösvispad grädde smaksatt med rom eller vaniljvodka eller bara vanilj för alkoholfritt alternativ. Glass eller vaniljsås är också goda alternativ att servera till. IMG_5157

Du behöver: 

Till pajdegen: 

250 gram vetemjöl

250 gram kallt smör, skuret i kuber

1 kryddmått salt

1-2 msk socker (kan uteslutas, men jag tycker den blir lite frasigare då)

rivet skal av 1 citron, tvättad och helst ekologiskIMG_5156

1 äggula

2-3 msk kallt vatten

Till fyllningen: 

7-8 äpplen, skalade, urkärnade och skurna i kvartar

100 gram smör

2,5 dl finkornigt råsocker

saften från 1 citron, helst ekologiskIMG_5158

1/2 tsk äkta vanilj (finns på burk)

Gör så här: 

Blanda ihop mjöl, salt, socker, smör och citronskal i en food processor som du monterat med knivbladen. Kör helt kort så allt blandas och smulas. Tillsätt äggulan och 2 msk vatten, kör helt kort tills degen går ihop. Om degen fortfarande är smulig tillsätter du lite mer vatten. När degen precis gått ihop tar du upp den och formar till en klump som du sveper in i plast och lägger i kylen i åtminstone 30 minuter.IMG_5168

Smält smöret i en stekpanna med ugnsfast handtag, som Tefalpannan du ser på bilden. Häll i sockret och låt det koka upp. Pressa i citronsaften, lägg i äpplena och låt brynas några minuter på hög värme så du får som en kolasås runt äpplena. Drag av från värmen och ställ åt sidan. Tag fram degen och kavla ut den till ett lock som är ca 1/2 cm tjockt. Lägg det över äpplena i pannan och vik ner kanterna så de går längsmed insidan av pannan ner mot botten. Ställ in pannan i ugnen som du värmt till 175 grader, grädda i ca 30 minuter tills degen fått fin gyllene färg och är frasig. Grädda den lite mer om den ser blek ut, det är viktigt att den IMG_5167är ordentligt gräddad utan att bli bränd för att det ska bli riktigt gott och frasigt och dessutom gå att vända upp den utan att allt rasar, har jag upptäckt. Låt pajen stå några minuter och vila efter du tagit ut den innan du vänder upp den på ett serveringsfat, men kom för allt i världen ihåg att ta på dig grythandsken igen så du inte bränner dig som jag gjorde när jag skulle vända upp den sist.

Servera med grädde, glass eller vaniljsås.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*