Grön skön soppa på selleri & grönkål

IMG_5225

Den här smakkombinationen är lite otippad men blev otroligt lyckad. Dessutom blev den väldigt vacker med sin intensivt gröna färg. Som vanligt var upprinnelsen till inspirationen begränsade råvaror och experimentlusta. En rotselleri behövde användas innan den blev alltför anfrätt och en halv påse grönkål låg och skvalpade i kylen. Soppan serverades första dagen som en god vardagsmiddag och därefter som förrätt vid en finare helgmiddag – då med lyxigt tillbehör i form av en generös klick forellrom. Servera gärna med ett gott bröd. IMG_5219

Ett vintips: vi serverade förrättssoppan med en petit chablis men det var mindre lyckat, sannolikt på grund av havssmakerna i forellrommen som förstärktes så det blev ostronsmakande och lätt metalliskt. Gissningsvis behövs ett vin med mer syra och mineralnoter för att möta soppans citron och forellrommens sälta.

Du behöver för ca 4 personer till huvudrätt: 

500-700 gram rotselleri, skalad och skuren i tärningar

ca 250 gram grönkål, sköljd och rensad (hårda skaft och bladstjälkar bortskurna)IMG_5218

1 stor eller 2 små gula lökar, skalade och hackade

1-2 vitlöksklyftor, skalade och hackade

1,2 liter god grönsaksbuljong (jag använder ekologisk utan glutamat)

olja till stekning

1/2 – 1 tsk gurkmeja

det finrivna skalet och saft från 1-2 citroner (ordentligt tvättade och helst ekologiska)

vitpeppar och ev. salt (men tänk på att buljongen är salt också!)

Till den festligare varianten: 

forellromIMG_5230

Gör så här: 

Fräs löken tillsammans med vitlöken i olja på medellåg värme så den mjuknar utan att ta färg. Tillsätt rotsellerin och gurkmejan, rör runt och tillsätt buljongen och citronskalet. Låt koka upp och stå och småkoka i ca 15 minuter. Tillsätt den rensade hackade grönkålen och låt koka ca 5-10 minuter till – kolla så att rotsellerin och grönkålen är helt mjuka. Tillsätt citronsaft, mixa soppan helt slät. Mixa den ganska länge så den både blir ordentligt slät och den gröna färgen intensifieras. Smaka av ifall du behöver mer buljong, salt, peppar eller citron. Låt soppan stå eller spara den till servering vid senare tillfälle eller IMG_5232servera den direkt, eventuellt med en klick forellrom.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera