Våffelfrukost!

IMG_5289

Våfflor är alltid populärt, särskilt till frukost eller brunch hemma hos oss. Frasiga härliga smörsmakande våfflor som dessutom är glutenfria och supergoda serveras här med körsbärskompott och vispgrädde. 

Du behöver för ca 6 personer: IMG_5291

2,5 dl durramjöl

1 dl rismjöl

1 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

3 dl mjölk

2 1/2 dl iskallt vatten

150 gram smält smörIMG_5290

en liten nypa salt

1 tsk vaniljsocker

gärna socker med äkta vanilj att strö över de färdiga våfflorna

Till körsbärskompotten: 

2 paket frysta urkärnade körsbär

2 dl socker, gärna finkornigt råsocker

saften från 1-2 citroner

ev. en skvätt rom

Gör så här: 

Koka körsbärskompotten först så den hinner svalna: Lägg alla ingredienser i en kastrull, låt koka upp och sedan puttra på mellanhög värme ca 30 minuter så det reducerar något och blir en kladdig kompott. Det är viktigt att den får koka ihop för att smakerna ska bli rätt. Ställ att svalna till servering.

Till våfflorna: Blanda alla torra ingredienser inklusive bakpulver, rör om. Vispa i mjölk och vatten och sist det smälta något avsvalnade smöret. Smaka av med salt, ev. socker och kanske vaniljsocker eller rivet citronskal, kanel, kardemumma eller om du bara vill ha dem rena. Våfflor kan även serveras med salta tillbehör även om jag och familjen är svag för den söta varianten.

Hetta upp ditt våffeljärn och smörj det i första varvet. Sedan brukar det fungera ändå med smöret som finns i smeten. Grädda dina våfflor gyllenfrasiga och servera direkt med grädde och körsbärskompott. För extra schwarzwaldkänsla kan du även riva lite mörk choklad över.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera