Glutenfria chokladsnittar

 

IMG_5322

Chokladsnittar med kardemummatopping säljer de på Ett Bageri i stan, och de är alldeles oemotståndligt fantastiskt goda. Här har jag försökt göra en glutenfri variant och det är IMG_5306sannerligen inte helt lätt, men det blir ganska goda kakor ändå. De verkar behöva lite mer gräddning för att bli sådär härligt knapersega. Faktum är att när jag provbakade dem första gången hade jag inte huvudet med mig alls, och glömde bakpulvretvilket ledde till att jag fick torka dem ett tag i ugnen likt skorpor för att de inte skulle bli hopplöst lösa och smuliga. Här är det korrekta receptet, som är glutenfritt. Den som vill göra dem i vanlig version ersätter alla glutenfria mjöler med motsvarande totala mängd vetemjöl (2,5 dl). 

Du behöver: 

100 gram smör, skuret i kuber

1 dl socker, gärna finkornigt råsockerIMG_5307

1/2 dl ljus sirap

2 1/2 msk kakao av god kvalitet (jag använde Valrhona)

1 dl durramjöl

1 dl rismjöl

1/2 dl potatismjöl

3/4 tsk bakpulver – utblandat i mjölblandningen

1 äggula

ev. lite iskallt vatten för att binda ihop degen

Till toppingen: 

1 uppvispat ägg (fast jag glömmer alltid det så det går lika bra utan..)

socker med äkta vanilj (finns att köpa färdigt – se bilden)IMG_5308

nymalda kardemummakärnor (gör som bagarna på Ett Bageri och mal dem i en pepparkvarn)

nymalt havssalt ( – ger fantastisk smakbrytning!)

Gör så här: 

Kör alla ingredienser till degen i en mixer eller smula ihop för hand. Forma degen till en klump och dela den i tre delar. Rulla ut dem, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem med händerna, en kavel eller en stekspade. Pensla med uppvispat ägg och strö vaniljsocker, kardemumma och havssalt över. Grädda i ugnen som du förvärmt till 200 grader i ca 15 minuter. Skär på snedden direkt när du tagit ut plåten ur ugnen.  Låt svanla på bara bakplåtspappret eller ännu hellre på galler, men var försiktigIMG_5311 för de är mycket sköra och smuliga när de fortfarande är mjuka. Om de inte stelnar helt ställer du in dem att torka i ugnen som du har på 100 grader i ca 20 minuter – känn när de börjar bli bra, de ska ju inte bli skorpor men vara hanterbart torra och knapersega.

Servera och njut!

Med vänliga mat- och bakglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.comIMG_5323

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera