Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Asiatisk laxpanna

IMG_5297

Jag älskar att använda rester, det är nog just rester som ger mig mest inspiration att komma på nya rätter, förutom nya smaker och smakkombinationer. Det som ligger och skvalpar i kylen och frysen kan oftast bli till något riktigt gott. Jag öppnar kylskåpet, plockar fram de rester jag har, tittar på dem och kompletterar med basvaror jag oftast har hemma – som IMG_4234schalottenlök, vitlök, ingefära, chili, citron eller lime, någon grönsak, soja, sesamolja… I det här fallet bestod resterna av ugnsbakad lax, kokt ris och resten av ärtorna i frysen sedan den crème Ninon ni fick recept på igår. Det blev en mycket god variant av stekt ris som fick heta asiatisk laxpanna. Detta är en lätt- och snabblagad rätt när du väl hackat upp schalotten- och vitlök, ingefära och chili. Om du inte har resterna liggande kan du göra den här pannan med färsk lax som du skär i små kuber eller med rökt lax, fast var då försiktig med sojan så det inte blir för salt. Servera gärna med en sallad. 

Du behöver till 4 personer: 

ca 5-6 dl kokt ris

3-4 bitar stekt, ugnsbakad eller kokt lax skurna i kuber eller mindre bitarIMG_5299

ca 300 gram frysta ärtor

4-6 vitlöksklyftor, skalade och hackade eller skivade

3-4 schalottenlökar, skalade och hackade

ca 6 cm färsk ingefära, skalad och hackad

1-2 röda chilifrukter, tvättade och skivade eller hackade

ca 2-4 msk soja, helst japansk som är lite lättare och godare anser jag

ca 1-2 msk sesamoljaIMG_5295

gärna en rejäl näve färsk koriander att strö över vid servering

1-2 limefrukter

olja att steka i (jag tog kokosolja som lär vara mycket nyttigt och passar bra här)

Gör så här: 

Börja med att steka schalottenlök och vitlök på medellåg värme så att den blir mjuk utan att ta färg. Tillsätt ingefäran och chilin och låt även det fräsa en stund innan du tillsätter riset. Höj temperaturen något. Rör runt ordentligt och tryck på det så att riset inte längre är klumpigt och det börjar bli varmt. Häll på sojan och lite av sesamoljan. Tillsätt även laxen och ärtorna. Låt det hela fräsa under omrörning så att allt blir varmt. Smaka av ifall du behöver mer soja, det brukar gå åt lite merIMG_5301 än man tror. Pressa lite lime över och skär upp klyftor att lägga på tallrikarna vid serveringen. Lägg upp och servera direkt med färsk koriander, en limeklyfta och soja samt sesamolja på bordet åt gästerna att ta mer av om de vill.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply