Kalvragu med svamp, tryffel & sherry t pasta

IMG_4263

Jag hade några skivor kalvkött kvar sedan en annan middag. När resterna inte räcker till alla gäster är det praktiskt att göra en pastasås av dem. Köttet strimlades och stektes med schalottenlök, fick smak av sherry, svamp och tryffelcrème, tryffelolja och tryffelsalt samt vitpeppar och lite körvel. Grädde redde av det hela tillsammans med kalvfond. Denna goda kalvpanna serverades med tagliatelle men skulle lika gärna kunna serveras med ris. Gröna ärtor till blev pricken över i. 

Receptet är för kalvpannan som pastasås – vill du servera den med ris ökar du bara på mängden till ca 150 gram kött per person. Du kan självklart ersätta klavköttet med annat kött om du vill.

Du behöver för 4 personer: IMG_4261

ca 300-400 gram kalvkött, strimlat

3 schalottenlökar, skalade och strimlade eller hackade

1/2 – 1 dl sherry

ca 3 msk kalvfond eller kantarellfond (jag tog sådan på flaska)

lite vatten att späda fonden med (eller så tar du mer grädde)

ca 2 dl grädde

gärna 1-2 tsk tryffelcrème

lite tryffelolja

tryffelsalt

vitpeppar

körvel

smör och/eller olja till stekning

pasta eller ris att servera till

gröna ärtor till servering (koka enligt anvisning på förpackningen)

ev. hackad bladpersilja att strö över

ev. riven parmesan vid servering

Gör så här: 

Stek köttet i smör och olja på ganska hög värme så att det blir gyllene men inte genomstekt. Lyft upp köttet, tillsätt lite mer fett och stek löken på medellåg värme så den mjuknar utan att ta för mycket färg. Tillsätt sherryn, låt puttra ett tag innan du tillsätter fonden, lite vatten och grädde. Krydda med dina tryffelprodukter, vitpeppar och körvel. Låt puttra så att du har en fin krämig sås full av smaker. Ett tag innan servering lägger du i köttet och låter det puttra med så det blir varmt och lagom genomstekt utan att bli torrt. Servera med pasta eller ris och gröna ärtor.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera