Mustig champinjonsås

IMG_5282

Här har jag serverat denna mustiga goda sås med en bit lyxig utskuren ekologisk biff från Stockholms matmarknad som stekts i grillpanna helt lätt. Såsen får fin smak av portvin och köttfond. Såsen kan även serveras som en pastasås om man tillsätter lite mer grädde och fond. Eller till annat kött, kyckling eller lax. 

Du behöver för 4 personer:IMG_5284

500 gram champinjoner i skivor (använd frysta eller färska, gärna skogschampinjoner som har mer smak)

ca 20 gram smör

1-2 schalottenlökar, skalade och finhackade

köttfond (”äkta”, från flaska eller i geléiga klumpar som nu finns att köpa)

ev. vatten att späda fonden med

1 tsk dijonsenap

1-2 tsk Kikkomansoja eller annan god sojaIMG_5282

nymald svartpeppar, ganska mycket för lite sting i såsen

ca 1 dl portvin

2,5 dl grädde (jag använder Valios laktosfria men är inte sponsrad!)

ev. någon sked tryffelcrème som även innehåller svamp för extra fyllighet

någon tsk arrowrot eller maizena utrört i lite vatten till redningIMG_5285

Gör så här: 

Börja med att steka svampen i torr panna. Detta är viktigt för att du ska få både rätt smak och konsistens på svampen eftersom den först måste bli av med all sin vätska. När den blivit torr och börjar fastna i pannan lägger du i en rejäl klick smör och fortsätter steka tills svampen fått fin stekyta. Tillsätt mot slutet även schalottenlöken så den fräses med och blir mjuk men inte bränd. Häll på portvinet, låt puttra ihop helt kort innan du tillsätter fonden och grädden. Smaksätt med dijon (kan låta konstigt men ger väldigt fin helhetsbild utan att kännas), soja, peppar och ev. tryffelcrème. Låt det hela stå och puttra ett bra tag så att smakerna går ihop och grädden tjocknar en aning. Red av med lite arrowrot eller maizena utrört i lite vatten, låt koka upp precis så att det tjocknar. Smaka av så du har bra balans på smakerna. Nu är din sås klar och kan ställas åt sidan tills det är dags att steka köttet eller vad du valt att servera den med. Värm upp den inför serveringen. Lägg upp lite på tallrikarna och ställ fram resten för gästerna att ta mer av vid bordet.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*