rostad sellerisoppa

IMG_5380

När man rostar rotfrukterna lyfter det fram deras inneboende sötma och ger en härlig smak. Här har den rostade rotsellerin fått sällskap av rostad lök och vitlök samt lite malda korianderfrön som är enda smaksättning tillsammans med salt och peppar till en härlig rostad rotsoppa. Jag hade först tänkt att göra den mer med asiatiska smaker men tyckte att de rostade mustiga smakerna var så goda så de borde trona i eget majestät. Rotsellerin kan ersättas av andra rotfrukter – det viktiga är att de och löken samt vitlöken rostas för att få fram de rätta smakerna. Servera gärna ett bröd till och kanske en assiett med en fräsch grönsallad. IMG_5378

Du behöver för 4 personer: 

1 rotselleri, skalad och skuren i kuber

1-2 gula lökar, skalade och skurna i klyftor

2 vitlöksklyftor

olivolja

salt

peppar

1/2 tsk malda korianderfrönIMG_5379

saft och det finrivna skalet från 1-2 citroner

Gör så här: 

Skala och skär rotsellerin i kuber. Skala löken och skär den i klyftor. Lägg sellerikuberna i en skål, ringla över lite olivolja, salta och peppra och blanda runt så det kommer lite olivolja på all selleri. Häll upp på en plåt som du klätt med bakplåtspapper. Lägg lökklyftorna bredvid, ringla olivolja över dem och salta lätt. Lägg vitlöksklyftorna hela med skal på plåten. Ställ plåten i ugnen som du värmt till 200 grader. Rosta grönsakerna gyllene. Värm upp vattnetIMG_5382 med buljongtärningarna eller om du använder fond på flaska. Häll i de rostade grönsakerna – vitlöken skalar du dessförinnan. Låt koka 15 minuter. Mixa soppan helt slät, smaka av ifall du behöver mer salt. Vitpeppar, finrivet citronskal, mald hel koriander och pressad citron är kryddsättningen, smaka av så du har fin balans. Servera, gärna med ett gott bröd och kanske en tallrik sallad bredvid.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*