Grönkålssoppa – extra len och god

IMG_5405

Den här soppan blir fantastiskt god. Den mixas helt slät och görs på färsk grönkål tillsammans med smörfräst schalottenlök. Lite örtsalt och vitpeppar är hela smaksättningen och soppan passar lika bra till en vardagmiddag som till förrätt vid en festligare middag. 

Du behöver för 4 personer som huvudrätt: 

400 gram färsk grönkål

2 liter grönsaksbuljong (ta från tärning eller köp färdig god buljong)

3-4 schalottenlökar, skalade och hackade

ca 20 gram smör

1 kryddmått vitpeppar

ett gott örtsalt (vanligt salt kan man ju ta men jag tycker det blir godare med örtsaltet)

Gör så här: 

Fräs schalottenlöken i rikligt med smör på medellåg värme så den mjuknar och blir glansig utan att ta färg. Koka upp buljongen. Antingen häller du sedan smöret med schalottenlöken i buljongen eller så häller du buljongen över löken i en kastrull. Medan löken fräser och du kokar upp buljongen rensar du grönkålen. Skölj den gärna, skär sedan bort stjälkarna med snitt längs med stjälken upp till där den inte är hård längre. Grovhacka bladen. Lägg dem i en skål vartefter och när din buljong och lök är klar lägger du grönkålen i lökbuljongen och låter koka ca 10 minuter tills den är helt mjuk. Mixa soppan riktigt slät, smaksätt med vitpeppar och örtsalt. Kolla så du tycker att den har bra konsistens och smak – behövs mer kryddor, salt, buljong?

Servera direkt (eller ställ den åt sidan om du vill förbereda och ska servera den senare) gärna med ett gott bröd.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera