Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Frukost i Alperna

IMG_4439

När man ska åka skidor behövs mycket frukostenergi. Vi tar dessutom med choklad, vatten och den fenomenala sötsyrliga spritziga schweiziska äppeljuicen Ramseier. Sonen äter gärna avokadosmörgåsar i form av baguette som vi återupplivar i ugnen om vi inte orkar gå och köpa nytt färskt bröd på morgonen. Till det såklart den goda schweiziska varma chokladen Caotina och ett glas apelsinjuice. Mamman äter gärna schweiziska ostar, kanske lite knäckebröd eller ett kokt ägg, te, ett glas Innocent smoothie och laktosfri naturell yoghurt med en klick alphonung i. Efter det om jag hinner tar jag gärna en cappuccino medIMG_4494 kaffe från den schweiziska versionen av Nespresso. Sedan är vi redo för ännu en dag i IMG_4493backarna. 

Det här behöver du för att återuppliva gammalt torrt bröd: IMG_4444

baguette eller annat bröd som är en eller två dagar gammalt, torrt och tråkigt

vatten (från direkt under kranen)

ugn värmd till 100-150 grader

Gör så här: 

Skölj brödet under rinnande kran så det blir blött. Lägg in det i den förvärmda ugnen. Låt brödet ligga ca 10-15 minuter, kanske mer – det ska bli sprött och fint på ytan men mjukt och saftigt inuti. Det här är som trolleri och återupplivar de flesta torra bröd! Sedan kan du fortsätta att göra till exempel en härlig avokadosmörgås.

Du behöver till avokadosmörgås: IMG_4439

avokado

citron

1 vitlöksklyfta (att gnida in brödet med för extra god smak)

olivolja att ringla över

salt eller örtsalt och peppar

pressad citron

Gör så här: IMG_4492

Ta det nyuppvärmda brödet, skär det längsmed i två halvor. Gnid in båda halvorna med vitlöken som du skurit på längden och gnider med snittytan mot brödet. Ringla olivolja över. Salta och peppra lite, lägg på avokadon i skivor. Enklaste sättet att skiva avokadon är att först dela den längsmed, ta bort kärnan, skär med kniven så du får skivor i skalet (akta så du inte skär igenom skalet på din hand), ta en sked och skopa ur dina färdiga skivor och lägg dem på brödet. Pressa citron över avokadon, salta och peppra lite till, lägg över den andra halvan bröd och servera.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.comIMG_4496

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply