Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Pasta italiensk spenatsås

IMG_4534

Det här är en riktigt gammal goding i mitt kök, jag har lagat den sedan jag var 16 år och familjen älskar den. Eftersom det är en så lätt- och snabblagad rätt passar den utmärkt på skidsemestern eller när som helst när det gärna får gå fort men ändå vara gott. Servera gärna en grön sallad eller som här en tomatsallad till. IMG_4530

Ibland har jag ca ½ dl grädde i såsen, men tycker att den gör sig alldeles utmärkt utan grädden – dessutom blir det ju nyttigare då. Om man vill kan man göra en lite lyxigare variant med hackade pinjenötter eller valnötter, då får den ännu mer karaktär av en spenatig pesto.

Du behöver för ca 4 personer:

Ett paket fryst hackad spenat

Olivolja, 1-1½ dl (ja, det stämmer! – såsen blir lite som pesto)IMG_4532

1-2 vitlöksklyftor, skalade och skurna på längden

Riven parmesanost, 1-2 dl

Nymald svartpeppar

Örtsalt eller flingsalt (jag tar gärna Trocomare eller Herbamare örtsalt, men det brukar inte behövas så mycket, eftersom osten ger sälta)

Ev. lite grädde, 2-3 msk

pasta efter tillgång, tycke och smak (jag tog Barillas glutenfria spaghetti)

Gör så här:

Sätt på din kastrull för pastan. Se till att koka pastan al dente, på äktitalienskt vis.IMG_4533

Lägg spenaten i en kastrull tillsammans med olivoljan och vitlökarna. Låt värma så spenaten tinar och värms om du använt den praktiska frysta hackade spenaten. När oljan och spenaten värms frigör vitlöken sin milda smak utan att ta överhanden, eftersom den endast ligger i hel (i halvor) och ger smak. Vill man ha rivigare vitlökssmak kan man självklart pressa i vitlöken. När såsen är varm och pastan är kokt rör du snabbt i riven parmesan och kryddar med peppar och ev. salt. Ta direkt kastrullen av värmen så inte osten får såsen att gegga igen alldeles. Servera direkt med den nykokta avrunna pastan och gärna med lite extra riven parmesan över hela rätten. Hoppas det här ska bli en IMG_4529favorit även hos dig!

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply