Grönkålsomelett

IMG_4396

Grönkål är otroligt gott – och nyttigt. Numera är det dessutom ganska lätt att hitta grönkål i affärerna, inte bara till juldekorationer. Här har jag fyllt en omelett med förvälld färsk grönkål tillsammans med örter, peppar och en aning chili. Ringla gärna citronolivolja över den färdiga omeletten. 

Du behöver för 1 person (bäst laga dem portionsvis):IMG_4397

3 ägg, lätt uppvispade

1 msk vatten

ca 100 gram grönkål, sköljd, strimlad och förvälld

ev. 1 vitlöksklyfta, skalad och hackad eller skivad

salt och peppar

gärna lite chili (färsk, torkad eller Santa Marias Chili Explosion. t.ex.)

örter efter tillgång – jag tog timjan och herbes de Provence

olivolja att steka i

citronolivolja att ringla över

Gör så här: 

Vispa upp äggen lätt med vattnet, tänk på att en omelett ska hålla ihop och därför måste äggen fortfarande ha viskositet och inte vara söndervispade (då blir det äggröra).

Rensa grönkålen från stammar och bladfästen. Förväll grönkålen några minuter i saltat vatten, häll av och ha den beredd att fylla din omelett med.

Hetta upp en panna på medelhög värme med olivolja. Lägg i vitlöken om du valt att ha med det. Häll i äggvispet och dra genast ner värmen. Lyft försiktigt med gaffel eller stekspade i kanterna och i mitten så att lös äggsmet rinner ner till botten för att stelna. Efter ett tag när den börjar stelna men fortfarande är lite lös i mitten lägger du i grönkålen. Krydda och låt steka klart, eventuellt under lock. tills äggsmeten är så gott som stelnad, lite löst i mitten är okej tycker jag. Stjälp upp omeletten och servera direkt, gärna IMG_4396med tomater för vacker färgbrytning. Jag hade några långsamrostade tomater kvar från en middag som jag lät följa med i fyllningen.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*