Underbar frittata på rester

IMG_4675

Den här frittatan är ytterligare ett bevis på hur fantastiskt gott det kan bli när man har goda rester. Jag hade rester kvar från en middag på prosciuttolindad skrei med citronstekt strimlad grönkål, rostad blomkål och brynt smör med kapris, ansjovis och citronskal fick ett helt annat stuk. Fisken åt vi upp men tillbehören hade jag kvar av, framför allt den ljuvliga rostade blomkålen. Tillsammans med schalottenlök och vitlök som båda hackades blev det en krämig frittata med distinkt svenska umamismaker. IMG_4671

Du behöver för 4 personer: 

8-10 ägg

rester av rostad blomkål

2 schalottenlökar, skalade och finhackade

2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade

olivolja att steka i

rester av grönkål (kan annars uteslutas)

brynt smör med kapris, citronskal och ansjovis (kan göras direkt till den här rätten också – ta då ca 50 gram smör, några msk välsköljd saltinlagd kapris, rivet skal av 1/2 – 1 IMG_4673citron samt 1 liten burk anjovisfiléer)

gärna finriven parmesan att toppa frittatan med

sallad och/eller tomater till servering

Gör så här: 

Fräs schalottenlök och vitlök på medellåg värme tills den mjuknat utan att ta färg. Tillsätt dina grönsaksrester samt kaprissmöret och värm upp. Dra upp värmen något. Vispa upp äggen försiktigt med en gaffel tillsammans med några msk kallt vatten. Tänk på att inte vispa för hårt så att äggen slås sönder för mycket, då blir det äggröra i stället för omelett som ju ska hålla ihop. Häll äggsmeten över grönsaksfräset i pannan, dra ner värmen till låg och lyft försiktigt runt och i omeletten för att få äggsmeten att rinna ner till botten och stelna. Efter ett tag lägger du på locket och låter den ståIMG_4676 IMG_4674och stelna för sig själv. Lite senare lyfter du på locket och strör över parmesanen, på med locket igen och låt din frittata steka klart samtidigt som osten smälter. Om du har en stekpanna vars handtag tål ugn kan du ställa in den ett tag på ca 150 grader för att gräddas klart. Den ska vara krämig och fin och inte bränd.

Servera direkt med sallad.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera