Soppa på broccoli och purjo

IMG_5448

Nöden är uppfinningarnas moder – så även vad gäller denna lite ovanliga kombination. Hemkommen från sportlovet i Alperna var kylen märkbart tom med bara några skvalpande halvledsna grönsaker; tre broccolistånd med gulnade blommor och en ganska slak purjolök. Sagt och gjort – det fick bli en soppa på dem. Broccolin ansades ner och jag använde i princip bara de skalade stjälkarna. Purjon tvättades och det vissnade gröna skars bort. Jag kokade upp en god glutamatfri grönsaksbuljong och lät broccoli och purjo koka i den. Sedan mixades det hela och serverades direkt. Faktum är att det blev jättegott – med härlig fyllig smak så att någon kryddning egentligen inte behövdes. Otroligt enkelt och snabblagat! Den här soppan gör vi snart igen! IMG_5447

Du behöver för 4 personer: 

3-4 broccolistånd, med skalade stjälkar och skurna i bitar

1-2 purjolökar (beroende på storlek) – rensad, tvättad och strimlad

1,5 liter god grönsaksbuljong (jag tar tärningar som är utan glutamat)

ev. lite vitpeppar

salt brukar inte behövas med tanke på sältan från buljongenIMG_5449

Gör så här: 

Koka upp buljongen medan du skär upp grönsakerna. Lägg dem i buljongen och låt koka i ca 15-20 minuter tills broccolin och purjon är helt mjuka. Mixa soppan riktigt slät. Häll tillbaka i kastrullen, värm eventuellt upp igen och servera direkt, kanske med några goda smörgåsar.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera