Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Glutenfria frukostplättar

 

IMG_5504

Ännu en variant på glutenfria plättar eller pannkakor, typ amerikanska pannkakor men IMG_5510mycket nyttigare. Jag har kombinerat durra, bovete och rismjöl och smaksatt med citronskal, vanilj och kanel och använt kokosmjölk i stället för vanlig mjölk så de små godbitarna är både gluten- och laktosfria. Servera med bär, frukt eller sylt allt efter tillgång och smak. Jag hade rårörd drottningsylt kvar efter våfflorna tidigare i veckan som tillsammans med rostad kokos fick bli smaksättningen, tillbehöret och samtidigt dekorationen. För extra nyttighet steker jag gärna i kokosolja, men smör blir också gott. Om det inte vore för äggen skulle det här vara veganska plättar. IMG_5500

På några av bilderna har jag serverat plättarna med romglass och maple syrup för extra mumsighet, men då också mindre nyttighet..:)

Du behöver för 4 personer: 

2 dl bovetemjöl

2 dl durramjöl

2 dl rismjöl

3 tsk bakpulverIMG_5501

1/2 tsk vaniljfrön

1 tsk malen kanel

1 tsk råsocker eller kokossocker

1 krm salt

det finrivna skalet av 1 citron, väl tvättad och helst ekologisk

6-7 dl kokosmjölk

3 ägg, uppvispadeIMG_5507

Gör så här: 

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa upp äggen i en separat bunke, vispa därefter i kokosmjölken i de torra ingredienserna och sist tillsätter du äggvispet. Rör så att du får en slät smet. Stek i plättlagg eller pannkakslagg i kokosolja. Servera direkt med de bär , frukt eller sylt du valt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka HammarskiöldIMG_5509

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply