Citronlakritsmaräng

IMG_5810

Det här blir väldigt gott, är lättgjort och är ett trevligt tillbehör som samtidigt är dekorativt. IMG_5716Jag använder den gärna till fänkålsbavaroisen eller fänkålsmoussetårtan, eftersom smakerna funkar fint ihop. Men den går också utmärkt att servera till glass eller bara som den är till kaffet. 

Är ni inte många eller vrålsugna gör du halv sats, som räcker fint till dekoration för ca 6 personer.IMG_5783

Du behöver: 

2 äggvitor

en nypa salt

några droppar citronjuice

1 dl socker

lakritspulver (finns numera att köpa i de flesta affärer)

finrivet skal av 1-2 citroner, helst ekologiska och ordentligt tvättade

Gör så här: 

Vispa äggvitorna med salt, socker och några droppar citron till styvt skum – det tar ett tag så beväpna dig IMG_5810med tålamod och kolla på klockan. Närmare tio minuter brukar jag stå med elvispen. Vänd ner det rivna citronskalet. Bred ut smeten på en bakplåtsklädd plåt och pudra försiktigt över lakritspulvret. Baka i ugnen på 150 grader i uppemot en timme – marängen ska bli torr och spröd. När den kallnat bryter du den i bitar och använder som dekoration.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.comIMG_5592

www.katinkaskitchen.com

Kommentera