Ramslökspesto

IMG_5274

Ramslök är fantastiskt gott – och prunkar i naturen för fullt just nu. Plocka ett gäng, skölj och använd till allt möjligt i köket – till exempel denna smakmagi i form av pesto. Eftersom ramslök även kallas vild vitlök eller björnvitlök ersätter den just vitlöken och även basilikan. Du mixar ihop din ramslök med olivolja, pinjenötter eller cashewnötter som jag tog, lite salt och en god parmesan – swish så har du denna underbart smakrika röra att servera till pasta, på en frittata, till bröd, att doppa grönsaker eller sallad i, till sparris, till fisk…. 

Du behöver: IMG_5272

ca 250 gram färsk ramslök, skölj bladen och torka dem något

1-2 dl olivolja (ta lite i början och tillsätt eventuellt mera senare)

en nypa salt

1-1,5 dl pinjenötter eller cashewnötter (naturliga, dvs ej rostade samt osaltade)

1-2 dl riven lagrad god parmesan

Gör så här: 

Lägg ramslöken, olivolja, nötter och lite salt i en bra mixer. Kör tills allt blandats och hackats sönder. IMG_5273Tillsätt parmesanen och mixa ett tag till. Smaka av och se ifall du behöver mer olivolja, ost eller nötter. Du ska få en ganska tjock sås som går ihop och bara släpper ifrån sig lite olja när den hälls upp (se bilden). Mixa gärna ett tag – något magiskt händer och såsen blir extra vackert lysande grön.

Servera som du önskar och spara det som blir över i en burk med lock i kylen, det håller i några dagar. Du kan även frysa in peston och plocka fram vartefter.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.comIMG_0941

www.katinkaskitchen.com

Kommentera