Sparris med brynt ramslökssmör

IMG_5735

Grön sparris kompletteras här med brynt smör med ramslök – en underbar förrätt eller ett härligt tillbehör till grillat – fisk, kyckling eller kött. Jag steker helst sparrisen i grillpanna eller stekpanna för att behålla smakerna. 

Du behöver för 4 personer:

3 knippen grön sparris

olivolja och flingsalt till stekning

knappt 100 gram smör

en rejäl knippe färsk ramslök, sköljd och torkad samt strimlad

salt och peppar

Gör så här: 

Bryt av den nedersta trådigare delen av sparrisen. Kolla ifall du behöver skala den, oftast behövs inte det. Stek sparrisen i omgångar i grillpanna eller stekpanna, ringla lite olja över och salta. När sparrisen mjuknat utan att förlora sin spänst lägger du upp den på ett fat.IMG_5734

Smält smöret på medelhög värme och fortsätt värma när det slutar skumma och smöret börjar bli nötbrunt. Du känner på doften när det är klart, det ska bli gyllenbrunt men inte bränt. Drag kastrullen av värmen och låt stå så att alla brända partiklar sjunker till botten. Häll försiktigt av det brynta smöret i ett halvlitermått eller bunke, släng bottensatsen. Häll det klarade brynta smöret i en ren kastrull, värm upp och tillsätt ramslöken. Häll och skeda smöret över din stekta sparris. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!IMG_5268

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera