Torskrygg à la Capri

IMG_5219

När jag bjöd mina föräldrar på den här rätten utbrast de: ”det smakar Capri!” och det var just min tanke, för på Capri hade även vi ätit mat med just de här smakerna. Tomaterna konfiteras i ugnen eller i en kastrull på spisen i rikligt med olivolja som sedan får sällskap av sardellfiléer, svarta oliver och kapris. Använd helst den sortens kapris som är inlagd i salt, ordentligt ursköljd är den alldeles delikat med sina noter av citronskal och viol. Citron eller en skvätt vitt vin blir tillsammans med spadet från den ugnsbakade fisken och oljan den goda såsen att doppa bröd i eller mosa ner kokt potatis i. Denna rätt passar både till vardags och fest – kvaliteten på fisken, färsk torskrygg eller fryst, avgör tillfället. 

Jag serverade fisken med kokt skalad potatis som jag slungat runt med olivolja, citron och strimlad ramslök. 

Särskilt såhär vintertid är det underbart att äta den här rätten och drömma sig ner till Medelhavet…

IMG_5216

Du behöver för 4 personer: 

2 paket cocktailtomater på kvist

ca 8-10 héla vitlöksklyftor med skal (gärna färsk vitlök)

4 bitar torskrygg, gärna med skinnet kvar

1 burk svarta oliver (med eller utan kärnor, du kan kärna ur dem om du vill)

1 burk kapris inlagd i salt – väl sköljd

citron

ev. en skvätt vitt vinIMG_5213

salt och peppar

ev. färska örter

potatis eller bröd till servering

Gör så här: 

Baka de sköljda torkade tomaterna med vitlöken i olivolja i en form i ugnen eller i en kastrull på spisen på medellåg värme. Ugnen sätter du på ca 175 grader. Rensa och skölj kaprisen noga, först i ett durkslag så du blir av med allt salt och låt sedan kaprisen ligga i kallt vatten ett bra tag och byt gärna vatten efter ett tag så att den blir mindre salt och de fina smakerna kommer fram.IMG_5219

Lägg de avtorkade torskryggsbitarna i en ugnsfast form. Lägg på tomaterna, oliver och kapris. Pressa över citron, häll gärna på en skvätt vitt vin och ös på av oljan som tomaterna bakats i. Lägg också vitlöksklyftorna runt fisken eller lägg dit nya klyftor. Salta och peppra och ställ in i ugnen på ca 150 grader, gärna med en termometer i en fiskbit. När innertemperaturen är 42 grader tycker jag fisken är bra, den som vill ha den lite mer fast låter den gå till 45 grader. Servera direkt med kokt potatis och sockerärtor, bönor eller broccoli och en extra citronklyfta eller -halva.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera