Salade Suèdoise

IMG_5632

Jag hade några vaktelägg som jag fått av en vänlig väninna som har ett gäng vaktlar på IMG_5631deras gård. Efter att ha använt några av dem pocherade till vit sparris tänkte jag att det skulle vara kul att använda dem till något annat också. Först tänkte jag på en Salade Nicoise, och därifrån gick mina tankar till vår, svenska smaker; grön sparris, färskpotatis, min älskade ramslök, lax… Laxen snabbrimmade jag för att få fin smak och konsistens eftersom jag bara vill snabbhalstra den. Den gröna sparrisen gillar jag att steka för att behålla smaker och stuns, men den som vill kokar den. Babyspenat, kokt färskpotatis, vackra späda rädisor som också ger knaprighet och så forellrom för sälta – samt en ramslöksdressing med Västerbottenost i. Den här rätten passar både som sommarfestlig middag, brunch eller lunch – med eller utan gäster och den passar även på en buffé då du lägger upp den på stora fat för gästerna att ta av. 

Om du inte har tillgång till färsk ramslök kan du bara göra en salladsdressing du gillar eller kanske en IMG_5634hemslagen majonnäs som du smaksätter med färska örtkryddor efter tillgång och smak. Recept på en mycket enkel majonnäs du gör med stavmixer finner du här på Katinkas Kitchen – sök i sökrutan uppe till höger. Eftersom löksmaken då försvinner kan du ersätta den med tunt strimlad rödlök eller salladslök.

Recept på ramslökspesto lade jag upp här på Katinkas Kitchen nyligen, ersätt eventuellt parmesanen med en vällagrad Västerbottenost för extra svenska smaker.

Du behöver för 4 personer: 

4 bitar lax – välj fina bitar som håller ihop

1/2 dl salt – utrört i några msk varmt vatten

5 dl iskallt vatten

ca 12-16 färskpotatisar, koktaIMG_5629

1-2 knippen grön sparris

8-12 vaktelägg, löskokta alt. 4 vanliga hönsägg, likaledes löskokta

1-2 påsar babyspenat, väl sköljd samt torkad och helst ekologisk

ett knippe färska små rädisor, sköjda och torkade (ha gärna kvar en liten bit av blasten om den är fin)

ev. forellrom att klicka över

ramslökspesto (recept finns på Katinkas Kitchen – sök i sökrutan uppe till höger)

citronklyftor till servering och citron att pressa över salladen strax före serveringIMG_5636

salt och nymald svartpeppar

Gör så här: 

Börja med att snabbrimma laxen. Torka av laxbitarna, lägg dem i saltlagen du blandat ihop – först lite varmt vatten och saltet för att saltet ska lösa upp sig, därefter tillsätter du iskallt vatten, rör runt och lägger i laxen. Om den inte täcks gör du bara lite mer saltlag. Låt laxen ligga 20-30 minuter, lyft upp och skölj av, torka laxbitarna och lägg dem på ett fat så länge. Pensla dem med olivolja eller rapsolja om man vill hålla det helt svenskt strax innan de ska stekas.  Men innan dess gör du klart allt det andra.

Arrangera spenat, kokt färskpotatis, stekt sparris, rädisor och ägghalvor på tallrikarna. Stek laxen i grillpanna eller vanlig panna på ganska hög värme så den får fin färg på ytan men fortfarande är lite rå i mitten, sashimi-aktig – då tycker jag den blir bäst. Den som vill steker sin lax lite längre. Lägg laxen på salladen, toppa med ramslökspesto, pressa citron runtom och droppa lite god olja över salladen. Dekorera med en klick forellrom. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

 

 

 

Kommentera