Lax med tahinicitrussås

IMG_5666

Den här såsen är otroligt god! Dessutom lättlagad och sanslöst nyttig, med ingefära, citron, IMG_5665lime, vitlök, chili, koriander och just tahini som är en sesampasta. Det är dottern som lärt mig grunderna till den, och det här är den version jag gillar bäst. Såsen passar både till fisk och kyckling, eller så kan man göra vegetariskt alternativ med till exempel quinoa, fetaost, spenat, kanske även rostad pumpa eller sötpotatis – att servera med den här goda såsen.  Jag kan riktigt längta efter den ibland, så nu måste du pröva om den också blir en favorit i ditt kök.

Här har jag serverat såsen till ugnsbakad lax med quinoa och kokt broccoli samt primörmorötter – men du kan variera tillbehören efter tycke, tillgång och smak. Ris eller bulgur, andra grönsaker?

Du kan göra såsen på bara citron eller bara lime eller en blandning. IMG_5668

Du behöver: 

Saft från 3 citroner och 3 limefrukter (alternativt ökar du på det ena och minskar på det andra)

ca 4 msk tahini (sesampasta)

4-5 msk soja, jag använder den japanska Kikkoman

ca 4 cm färsk ingefära, skalad och delad i bitar

3-6 vitlöksklyftor, skalade och delade i halvor eller bitar

1 röd chili, skivad eller hackad

färsk koriander, hackadIMG_5666

Gör så här: 

Lägg allt utom chilin och koriandern i en hög smal bunke som man använder med stavmixer. Mixa såsen slät. Smaka av så du har fin balans mellan syra och sälta. Tillsätt chilin och korindern, häll upp i en skål och låt stå till servering. Såsen håller att sparas i kylen i några dagar, och det brukar gå åt ganska mycket.

Baka laxen (eller kycklingen) i ugnen med valfria kryddor. Koka quinoan (eller riset) enligt anvisningar på förpackningen. Koka broccolin och morötterna (eller den grönsak du väljer). Lägg upp, servera direkt med såsen.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera