Quinoa rostad pumpa spenat feta

 

IMG_5751

Det här är som en varm sallad, ett supergott tillbehör till kött eller fisk – men också alldeles utmärkt att servera för sig själv som vegetarisk mättande måltid. Den fungerar också utmärkt till brunch. Jag serverar den gärna med tahinisåsen jag skrev om förra veckan, men vill man göra det enklare tar man bara pressad citron och olivolja, kanske med lite vitlök för extra nyttighet och smak. Det här är också ett utmärkt tillbehör till grillat, du kan även servera salladen ljummen eller till och med kall. 

Du behöver för 4 personer: 

2 dl quinoa – jag tar helst röd quinoa för fin fyllig smak och vacker färg

1-2 butternut eller annan pumpa (jag tog två ganska små ekologiska butternut)

1 röd chili

det finrivna skalet av 1 citron och 1 lime

örtsalt eller salt

1 paket fetaost av god kvalitet, dvs gjord på får- och/eller getmjölk

1-2 paket färsk bladspenat, gärna babyspenat

Gör så här: 

Dela pumpan eller pumporna i halvor, skala och kärna ur och skär pumpaköttet i bitar på ca 2 x 2 cm. Lägg dem i en bunke, ringla olivolja eller annan olja över. Här kan man även välja att använda kokosolja för extra nyttighet. Hacka chilin och strö över den tillsammans med salt eller örtsalt samt citrusskalet. Blanda runt så varje pumpabit blir täckt av blandningen. Lägg upp på en plåt som du klätt med bakplåtspapper. Baka i ugnen på ca 175-200 grader i ungefär 30-45 minuter tills pumpan blivit mjuk och börjat ta färg. Eftersom den är söt blir den lätt bränd, så titta till den då och då.IMG_5751

Koka quinoan enligt anvisningar på förpackningen. Jag brukar koka den med lite örtsalt. Blanda den färdigkokta varma quinan med den rostade pumpan och bladspenaten. Smula i fetaosten och blanda runt. Servera direkt med tahinisåsen eller med olivolja och pressad citron.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera