Jordgubbsbakelse på citronmaräng

IMG_5809

Mycket somrigare än så här blir det inte. Och det är inte svårt. Du gör en enkel maräng som smaksätts med finrivet citronskal för extra fräschör. Bottnarna gräddas, gärna i förväg om du kan förvara dem torrt. När det är dags att servera vispar du grädde smaksatt med äkta vanilj och lägger över och toppar med färska jordgubbar och gärna några blad mynta för smak och dekoration. En perfekt midsommarefterrätt! IMG_5808

Du behöver för 6-8 personer:

3 äggvitor

några droppar citronsaft

1 kryddmått salt

1,5 dl socker

det finrivna skalet av 1-2 citroner

3 dl vispgrädde

en knivsudd äkta vanilj (finns på burk) eller urskrapade frön ur vaniljstång (blir ännu godare)

1 tsk socker, gärna finkornigt råsockerIMG_5807

ev. 1 tsk vaniljvodka (det blir fantastiskt gott i vispgrädde på tårtor!)

färska jordgubbar

några blad färsk mynta

Gör så här: 

Vispa äggvitorna med citronsaften, saltet och sockret som du vispar i försiktigt medan du har elvispen på högsta fart. Vispa i minst tio minuter med elvispen – det är detta som ger en riktigt bra blank maräng, sluta inte tidigare även om det ser bra ut. Vispa mot slutet i det finrivna citronskalet. Klicka ut smeten på plåt som du täckt med bakplåtspapper. Forma rundlar i lämplig portionsstorlek, ca 1,5-2 cm tjocka. Grädda dem i ugnen på 150 grader i 1 timme eller tills de är helt torra – det hör du när du knackar på dem och de låter ihåliga och verkar spröda och fina. Dra gärna ner ugnstemperaturen mot slutet så att marängerna inte tar färg. Låt dem svalna på galler så det inte bildas kondens under dem.

Vispa grädden med vanilj och lite socker samt eventuellt vaniljvodkan. Jag tycker om när grädden är ganska lösvispad. Bred grädden över marängbottnarna precis innan de ska serveras. Lägg på jordgubbarna i ett vackert mönster. Dekorera gärna med myntablad, hela eller strimlade. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera